onsdag 30 januari 2019

Rättshjälp vårdnadstvist

Möjligheterna att beviljas rättshjälp är begränsade till situationer där försäkringsskydd inte finns. Har du en hemförsäkring med rättsskydd ska du alltså i första hand använda dig av denna. Om du saknar försäkringsskydd men med hänsyn till din ekonomiska situation borde ha haft sådant kan du också nekas rättshjälp. För att ha rätt till rättshjälp krävs att man har en begränsad inkomst och förmögenhet och inte kan beviljas rättsskydd. Sök alltid juridisk hjälp.


Oavsett dina utsikter att få rättegångskostnaderna betalda bör man alltid söka hjälp av ett juridiskt ombud med erfarenhet av familjerätt vid en vårdnadstvist.

Det är idag ganska vanligt att skilsmässor leder till vårdnadstvister. En vårdnadstvist är en komplicerad och i många fall utdragen process som det ofta är svårt att vinna, så du har mycket att vinna på att anlita en kompetent specialiserad advokat från vår byrå. Förutsättningar för rättshjälp vid en vårdnadstvist.


Vill gärna veta en ungefärlig kostnad för att få hjälp med en vårdnadstvist och beslut om underhåll och vad krävs för möjlighet till rättshjälp och hur det går till. Rättshjälpsmyndigheten är en rikstäckande myndighet som hanterar rättshjälp enligt rättshjälpslagen och återkrav till staten. Huvudregeln när det gäller vårdnadstvister är att vardera part står för sina egna rättegångskostnader. Ansöka om rättshjälp för vårdnadstvist Det är i regel bra att börja med att kontakta en advokat (valfritt vem) för att tillsammans med denne gå igenom ditt ärende. Om advokaten gör bedömningen att du har rätt till rättshjälp och ni beslutar att gå vidare med ärendet till domstol så hjälper advokaten till med att fylla i en blankett kallad ansökan om rättshjälp.


Själv fick jag betala hela advokatkostnaden själv för tvisten startade innan ett år gått sedan seperation.

Har man dålig ekonomi kan man få rättshjälp. Vid vårdnadstvister kan det vara bra att anlita en jurist eller advokat som kan föra din talan och hjälpa dig innan, under och efter processen. Du har oftast möjlighet att få hjälp med kostnaderna för din advokat eller jurist, antingen via din hemförsäkring (rättsskydd) eller via staten ( rättshjälp ). Som kund i Folksam har du rabatt hos Familjens jurist vid juridisk konsultation. Rabatten är 7kronor på den första hela konsultations­timmen. Rabatten omfattar inte rättshjälps - eller rättsskyddsärenden och går inte att kombinera med andra erbjudanden.


Du bokar direkt på Familjens jurists hemsida. Det finns dock många förbehåll i rättsskyddet, försäkringsbolagen har insett att vårdnadstvister är en så pass vanlig företeelse i Sverige att det enligt dem inte skulle vara ekonomiskt hållbart att erbjuda rättshjälp vid alla vårdnadstvister. Premierna skulle bli för höga. Innan du går till domstol i samband med en vårdnadstvist är det bra att försöka lösa tvisten med hjälp av kommunen där du bor.


Ofta är det en avdelning som kallas familjerätten som kan erbjuda samarbetssamtal för att lösa konflikten. Kontakten med familjerätten är frivillig och sker på eget initiativ. Ett annat tecken på olämplighet är om en förälder inte förmår främja relation till den andra, utan saboterar umgänge mellan barnet och den andra föräldern. Om du har hamnat i en vårdnadstvist och behöver advokat så kan vi hjälpa dig. Rättshjälpen i sådan angelägenhet har ansetts omfatta även frågan om underhåll.


I fall där såväl socialnämnden som barnets mor såsom ställföreträdare för barnet för talan men med oförenligt innehåll har barnets behov av biträde tillgodosetts genom att två rättshjälpsbiträden förordnats. Många hamnar därför i kläm vid en vårdnadstvist. Man har för högt ekonomiskt underlag för rättshjälp och man har ett försäkringsbolag som ställer sig motviligt att betala ut rättsskyddet i hemförsäkringen.

Problematiskt, minst sagt. Familjerätten har kommit i kläm genom detta system, det står helt klart. Om ett barn förts till något av de länder som Sverige har avtal med så kan Utrikesdepartementet hjälpa till med att försöka återföra barnet.


Vårdnadstvister i länder som har tillträtt Haagkonventionen. Detsamma gäller om ett barn olovligen förts till Sverige från ett annat land.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg