måndag 14 januari 2019

Vad är sambo

Att gå från särbo till sambo förändrar er juridiska relation. Låt inte juridiken bli en påfrestning på relationen, låt oss hjälpa er. Familjens Jurist har lång erfarenhet och våra kontor är rikstäckande i Sverige.


Läs mer och boka tid här. Det spelar ingen roll om dessa båda personer är av samma eller olika kön, däremot får ingen av dem vara gift eller leva i ett registrerat partnerskap.

Att vara sambo är idag lika vanligt som att vara gift, men juridiskt sett är det en stor skillnad. Många har väldigt dålig koll på sambolagen, säger Susanne Eliasson, privatekonomisk analytiker på SEB. Sverige saknar ett samboavtal, enligt en undersökning gjord av Avtal 24. Man räknas som sambo enligt lagen när två personer som är ett par flyttar ihop med varandra.


Tanken bakom sambolagens form är att båda samborna har samma rätt till samboegendomen oavsätt vem av dem som är ägaren. Vad gäller med egendom när man är sambo ? Jag och min sambo vill att all egendom ska vara gemensam. Sambolagen bostad och bohang.

När en av oss dör vill vi att den som är kvar i livet ska få sitta i orubbat bo. Gift eller sambo - vad är skillnaden? Skillnaden mellan att vara gift och sambo är större än vad många tror. Här informerar vi om vad som är viktigt att känna till.


Det uppskattas idag vara lika vanligt att vara gift som att bo sambo. Vad säger sambolagen vid dödsfall? Men det finns en stor skillnad i hur lagen fördelar kvarlåtenskapen (de tillgångar en avliden person äger) hos en person i ett samboförhållande till skillnad mot en gift. Det kan vara viktigt att behålla kvitton eller annat bevis på vad var och en ägde innan man flyttade ihop. En bodelning ska förrättas skriftligt och undertecknas senast ett år efter en separation.


Om sambopar kommer överens om en fördelning som båda är nöjda med behöver ingen skriftlig handling upprättas. Vad händer om min sambo dör? Valet att leva som sambo är i dagens samhälle en vanligt förekommande och en accepterad levnadsform såväl som familjerelation. För att i lagens mening räknas som sambo ska två personer stadigvarande bo tillsammans i ett parförhållande och ha ett gemensamt hushåll. Ni är säkert överens under ert förhållande och känner att ni inte kommer att invända mot detta om det blir så att ni separerar, men kom då ihåg att mycket kan hända på vägen.


Ni kanske inte alls är så goda vänner då ni separerar. Ett samboavtal kan alltså avtala bort sambolagens bodelningsregler helt men också delvis.

Vad är ett samboavtal och vad har det för konsekvenser för lägenheten där ni bor? Sker överlåtelsen till sambo genom bodelning bör hyresvärden underrättas om detta så snart som möjligt. Underrättelsen bör göras skriftligt och skickas i ett rekommenderat brev. Att anmärka är att vid en bodelning så behåller vardera sambo som huvudregel sin egen egendom (lott) och den som har mest samboegendom bestämmer vad som skall utges till den andra. Istället för att utge viss egendom kan motsvarande värde dock utges i pengar.


Eftersom det är viktigt att ta hänsyn till individuella behov är det klokare än prata med en jurist än att använda sig av en mall. Den sambo som vill ge sin efterlevande ett sådant skydd behöver skriva ett testamente. Det gör det bland annat om du har ett särkullbarn. Vad är skillnaden mellan att vara sambo och gift?


Vad bör jag tänka på om jag inte tänkt gifta mig? Hej, och tack för din fråga! De mest framträdande skillnaderna rör arvsfrågor samt vilka regler som ska tillämpas vid en bodelning efter separation.


Mitt råd är prata med din blivande sambo även om det kanske känns jobbigt. Tillsammans kan ni ta reda på vad som gäller för just er situation med sambolagen, samboavtal och andra viktiga juridiska frågor. Allra bäst är det om ni tillsammans går till en familjerättsjurist innan ni flyttar ihop.


Om du är gift får du en lägre garantipension än om du är ogift. Med gift menas också om du är sambo med någon du tidigare varit gift med eller har eller har haft barn tillsammans med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg