tisdag 22 januari 2019

Huggorm esping

Ett Hem Fritt Från Ormar. Huggormens huvud är även matt till skillnad från snokens glansiga. Utbredning och systematik. Om det inte är möjligt att fånga huggormen , och någon annan lämplig lösning inte finns får huggormen dödas. Att flytta huggormar från tomten kan endast rekommenderas om du är van vid att handskas med ormar.


Huggorm esping

Med äsping menas antingen huggorm med rödbrun grundfärg, i regel honor, eller unge av huggorm. De nordliga huggormarna tycks bli något större än de sydliga med längd upp till 90cm för honor. Se en video med nordliga huggormar här. Parning (extern länk) Utseende. Du tittar förskräckt ner och ser en huggorm i den stövel du har försökt sticka ner foten i. Så kan en lugn tur i sommarstugan utveckla sig om du väljer att semestra i Norden, där huggormen hör hemma.


I Sverige sätter huggormar varje år sina mm långa huggtänder i omkring 2människor och många av dem är turister. När föder huggormarna sina ungar? Huggormarna föder levande ungar så det dröjer ganska länge innan de är färdiga att födas. Pupiller: snokar har runda pupiller medan huggormar har vertikala pupiller likt en katts, med en brunröd kant runt pupillen.


Nu har du förhoppningsvis svaret. Så hanterar du en huggorm. Jag läste någonstans att ordet esping bara avser nyfödda honor av huggorm , hur man nu ska kunna se det så där bara rakt av. Ormyngel låter väl rätt okej annars tycker jag.


Det är vad jag brukar kalla dem själv i alla fall. Jag har studerat Huggormar en del och måste säga att dom är inte agressiva men om dom känner sig trängda så tar dom till ett bet och ofta ett torr bet. Dom spara gärna giftet till ett byte som ska ätas. Angående giftet har jag någonstans läst att det är mycket giftigt men som tur är så har huggormen mycket liten gift körtel. Långbyxor ger ett visst skydd mot ormbett.


Att bli biten av en huggorm kan leda till väldigt olika reaktioner. Huggormen är ett nyttigt djur som håller efter sorkar och möss. Knappt hälften av de som har blivit huggormsbitna får inte några symtom, vilket beror på att inget gift har sprutats in.


En del får bara en obetydlig svullna medan andra kan bli mycket sjuka. Mortaliteten är mycket låg men det finns risk för komplikationer. Alla som blivit ormbitna bör uppsöka.


Huggorm esping

Det innebär att det är förbjudet att döda, skada eller fånga ormar. Men för huggormar finns ett undantag –om du hittar den på din tomt. Då får du fånga in och flytta den och om det absolut inte går får du döda huggormen.


Det finns ingen anledning att döda ormen, det är en tekniksak. Skapa konto med e-post. Fyll i din e-postadress och ett valfritt lösenord för att skapa ett konto.


Du kan sedan börja spar ord i egna listor direkt. På våren äter hannarna ingenting förrän de ömsat skinn och parat sig i april-maj. Honorna däremot måste hinna äta upp sig ordentligt till parningen, men fastar i stället tills ungarna föds i augusti.


Den kan vara obehaglig att ha på tomten om där finns småbarn och hundar, men annars bör den lämnas i fred. Om du kom hit via en länk i en annan artikel, gå gärna tillbaka dit och korrigera länken så att den pekar direkt på den sida som länken avser. Egen erfarenhet är att snokar är väldigt skygga men huggisarna är inte lika benägna att flytta på sig.


Huggormar gillar varma platser och en gick rakt på min svarta torrdräkt och la sig där. Dessbättre hade jag sett den. Inte så lätt med helt svart huggorm på en svart torrdräkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg