torsdag 24 januari 2019

Huggorm fridlyst

Ett Hem Fritt Från Ormar. Huggormen är ett nyttigt djur som håller efter sorkar och möss. Den kan vara obehaglig att ha på tomten om där finns småbarn och hundar, men annars bör den lämnas i fred. Långbyxor ger ett visst skydd mot ormbett.


Om det inte är möjligt att fånga ormen och någon annan lämplig lösning inte finns får den dödas. De flesta vet säkert att huggormen , precis som andra ormar, är fridlyst.

Men många struntar i det när obehaget tar överhanden. De hugger för att slippa inkräktaren – och gör sig då med största sannolikhet skyldiga till ett brott. Tips om vad man kan göra för att undvika huggorm på tomten finns längre ner på sidan. Att flytta huggormar från tomten kan endast rekommenderas om du är van vid att handskas med ormar.


Med äsping menas antingen huggorm med rödbrun grundfärg, i regel honor, eller unge av huggorm. Om du försöker fånga in en Huggorm så är 2m en mkt god säkerhets marginal, OBS! Huggormar ovan marknivå och personligen föredrar jag att i möjligaste mån arbeta med dom i så låg höjd som möjligt vid infångande och det finns olika tekniker för att fånga in Huggorm på ett säkert sätt att ta.


Både huggorm och snok kan påträffas simmande men de rör sig på olika sätt.

En huggorm simmar på ytan, medan man hos en snok bara ser huvudet som sticker upp. Snoken klarar av att vara under vattnet i minst en halvtimme, vilket jag bland annat sett med egna ögon medan jag satt och övervakade den. När föder huggormarna sina ungar? Huggormarna föder levande ungar så det dröjer ganska länge innan de är färdiga att födas. Parningen sker i slutet av april till slutet av maj och beroende på vädret under sommaren kan födseln ske från slutet av juli till slutet av augusti.


Yngre exemplar kan även vara rödbruna. Huggorm kan ibland förväxlas med hasselsnok som dock har en rund pupill till skillnad från huggormen som har en vertikal slitsformad pupill. Snoken är oftast större än huggormen och kan bli över en meter i längd.


Snoken har oftast två gula, vita eller brandgula fläckar i nacken. Huggormens huvud är även matt till skillnad från snokens glansiga. Utbredning och systematik. Hasselsnoken kan förväxlas med huggorm och många exemplar mister livet då de dödas av människor på grund av denna förväxling, trots att hasselsnoken inte är giftig som huggormen och är helt ofarlig för människan.


Andra hot mot ormen är att den kan bli överkörd då den korsar vägar samt habitatförlust. Har sett ett tiotal huggormar av varierande längd i sommar på min tomt. Så jag röstar för fortsatt fridlyst huggorm. Nu är nämligen huggormen fridlyst i Sverige, enligt nya föreskrifter från Naturvårdsverket.


Alla reptiler och groddjur omfattas av beslutet, liksom ett antal insekter och växter. Totalt är 3arter nu skyddade enligt lag, i ett försök ett göra fredningsbestämmelserna mer enhetliga i Sverige.

Och hur kunde det bli ett polisärende? Du tittar förskräckt ner och ser en huggorm i den stövel du har försökt sticka ner foten i. Så kan en lugn tur i sommarstugan utveckla sig om du väljer att semestra i Norden, där huggormen hör hemma. This feature is not available right now.


Please try again later. Det är bara huggormen som är giftig för människan, även om de andra också kan bitas. I Sverige finns tre arter av orm – huggorm , snok och hasselsnok.


Använd en lövräfsa, ett kvastskaft eller något annat med en krok på, stoppa i en hink med lock och kör i väg och lämna på annat ställe några kilometer bort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg