tisdag 17 april 2018

Psykoterapeut socionom

Utbildning till psykoterapeut. Psykoterapi är ett samlingsnamn för olika behandlingsformer som individualterapi, gruppterapi, kognitiv terapi etc. Det finns många olika utbildningar som ger kunskap i psykoterapi. Det är dock endast legitimerade psykoterapeuter som självständigt får bedriva psykoterapeutiskt arbete.


För att bli antagen behöver behöver du ha läst grundläggande psykoterapiutbildningen (ingår i psykologprogrammet).

Därför kan även psykologer bli psykoterapeuter. Men även andra professioner inom vården som läst grundläggande psykoterapi. Legitimerade psykoterapeuter har Sveriges kanske längsta utbildning.


Drygt är kvinnor. Socialstyrelsens statistik nov. De vanligaste grundutbildningarna för leg psykoterapeuter är psykolog, socionom och läkare.


Socionomer som även är psykoterapeuter är den enda yrkeskategorin i psykiatrin som har den värdefulla socialrättsliga kompetens som man ofta har nytta av i arbetet, inte minst när man stöttar kollegor, läkare, psykologer och andra yrkeskategorier inom bland annat psykiatrin men även inom andra delar av hälso- och sjukvården samt. En psykoterapeut är en person som har genomgått en godkänd utbildning i psykoterapi och som yrkesmässigt ägnar sig åt psykoterapi.

Psykoterapeutprogrammet med inriktning kognitiv beteendeterapi vänder sig till dig som arbetar med psykologisk behandling inom hälso- och sjukvård som legitimerad psykolog, läkare, socionom eller motsvarande och leder till psykoterapeutexamen. De flesta legitimerade psykoterapeuter i Sverige är i grunden Psykologer, (som psykolog kan man vidareutbilda sig till specialistpsykolog eller till psykoterapeut ). En annan yrkesgrupp som ganska ofta forsätter vidareutbilda sig till psykoterapeuter är socionomer. Psykoterapi och handledning är ett lagarbete och jag vill tillsammans med dem jag träffar formulera mål och inriktning. Val av metod måste alltid utgå från en gemensam problemformulering. Varje individ är unik.


För att du ska bli antagen till utbildningen krävs en akademisk yrkesexamen på avancerad nivå som till exempel psykolog, socionom , läkare eller specialistsjuksköterska. Du ska också ha arbetat kliniskt under några år samt ha ett pågående arbete om minst procent inom ett människovårdande yrke där du kan praktisera kunskaperna från utbildningen. Arbetar med psykisk ohälsa som kan gestalta sig på olika sätt som depression, nedstämdhet, relationsproblem, krisbearbetning, ångest, oro, lågt egetvärde.


Ismini ohm-Zalitis, leg psykoterapeut och Socionom. Psykoterapeut och Socionom - Läs hela recensionen Skattningar utförs digitalt och sparas som en del av journalföringen. Terapeuten kan tilldela skattningar och andra uppgifter som klienter utför i tjänsten genom en egen inloggning. Min erfarenhet av och mitt engagemang i att arbeta med ungdomar kommer från tidigare arbete på ungdomsmottagning. Ulla Carnehult Lindberg Leg Psykoterapeut.


Jag är socionom och leg. Familjeterapeut, Socionom Handledare och lärare i psykoterapi UHÄ hp.

Psykoterapeuten utreder psykologiska problem samt planerar, genomför och utvärderar behandling av dessa. Behandlingen kan ske enskilt eller som grupp-, familje- och parterapi. Min huvudsakliga arbetsplats har varit vid dåvarande Psykoterapiinstitutet i Stockholm där jag arbetade dels med psykodynamisk psykoterapi dels var lärare och handledare på Psykoterapeutprogrammet, Karolinska Institutet (KI).


Hon är utbildad inom psykodynamisk, systemiskt, familjeterapeutisk och kognitiv psykoterapi, KBT. Har 25-års erfarenhet av samtalsbehandling. Ulrika har examen som systemisk handledar­e på Linköpings Universitet.


Välkommen till Anna-Karin Westman socionom och legitimerad psykoterapeut i Umeå. Socionom är en examensbeteckning för dem som tagit examen efter att ha läst socionomprogrammet på universitet och högskola. Som socionom har du möjlighet att arbeta inom många olika yrken inom det sociala området.


Gemensamt för dessa yrken är att du arbetar med människor i olika skeden av livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg