tisdag 17 april 2018

Hur mår barn efter skilsmässa

Kom ihåg att fråga barnet hur hen mår , och var extra uppmärksam på om hen har förändringar i beteendet eller humöret. Men om barnet verkar må dåligt eller ha bekymmer är det inte säkert att det beror på separationen. Det kan ju handla om något helt annat. I en skilsmässa kan barn reagera med vrede, sorg eller depression. Om barnet inte får det bättre, när förhållandena blir normala igen, genom att ni pratar om allt, och är öppna för det som händer, kan ni överväga att få en vägledare som kan hjälpa till att förklara hur du ska prata med barnet.


Jag hade till exempel varit hemma med barnen länge och mycket, och hade en mycket lägre inkomst än min man.

Det gjorde att det var svårt att få lån till mitt och barnens nya boende, säger Pia Sehm. Idag har Pia skrivit den bok hon själv hade velat läsa då, när separationen var ett faktum, och den närmaste tiden efter skilsmässan. När skilsmässan sker är det en kris för barnen , men som vuxna mår de lika bra som barn vars föräldrar höll ihop.


Det är viktigt att förstå att en skilsmässa inte är avgörande i sig, säger dr Teresia Ängarne-Lindberg som har utfört studien. Allting handlar om hur föräldrarna har det före, under och efter. En annan viktig sak som påverkar hur barn mår och utvecklas efter en separation är hur bra relation de har och får till båda sina föräldrar. I en stor svensk studie från förra året kunde man visa att barn mår sämre och klarar sig sämre i skolan efter skilsmässa.


Min nya har också uttryckt att han gärna träffar barnen snart och det vill jag med. Hur balansera så inte sonen tycker sig tvingad att träffa folk han inte vill, men samtidigt inse att livet går vidare och att det kan gynna barnen också om deras föräldrar mår.

Barn som efter en skilsmässa bor växelvis hos föräldrarna mår nästan lika bra som barn som bor med båda föräldrarna. Och de mår betydligt bättre än de barn som bara ibland träffar en av föräldrarna. Den oro som har funnits för att växelvis boende skulle göra barnen stressade verkar inte stämma.


Ofta säger man att den största oron vid en skilsmässa är hur barnen ska klara sig. Man fokuserar på hur man själv ska klara sig och det tar resurser bort från barnen. Att lösa boende frågan är inte alltid lätt. Oavsett hur ni väljer att lösa den så kan barnet dock bara vara folkbokfört på en adress, dvs ha en postadress till barnet. Den lokala skattemyndigheten avgör med hjälp av folkbokföringslagen hos vem av er som barnet ska vara skrivet.


För att blicka framåt behöver du släppa taget om det förflutna men lära från den. Detta är din tid att må bra och unna dig själv lite glädje och egenvård. Efter en skilsmässa är det viktigt att inte falla i ett svart hål fyllt med en massa negativ energi. Skydda barnet från lojalitetskonflikter. Hur delaktiga barn ska vara i viktiga beslut är en balansgång mellan att skydda dem från att behöva välja och väga in vad de önskar och mår bäst av.


En skilsmässa kan lätt skapa lojalitetskonflikter och det är vanligt att barn på olika sätt försöker vara föräldrarna till lags. Men inte mycket om hur man går vidare när skilsmässan är ett faktum. En del tror därför att jag är en högerkristen kärnfamiljskramare som vill hindra folk från att skiljas och skuldbelägga dem som gjort det. Inget kan vara mer fel. Här är därför några tankar om hur man kan gå vidare efter en skilsmässa.


De flesta lägger så mycket tid på barnen och det praktiska att de glömmer bort sig själva.

Kompensera att ingen tar på dig längre till exempel genom att gå på massage. Och krama barnen , en massa! Motionera är också bra, det både frigör endorfiner och gör att du kommer i form.


Och då mår du ju bättre, säger Anna Lidgard. I en separation eller skilsmässa kommer du i kontakt med känslor från dina tidigare separationer. Dessa känslor färgar upplevelsen av den nuvarande separationen. Om du som barn kände dig trygg eller otrygg spelar en stor roll i hur du som vuxen klarar av en separation.


Att ge barnet chansen att gå och prata med någon kan ofta vara väldigt värdefullt. Hur mycket man som förälder än försöker finnas där och lyssna kan det ibland vara skönt att få prata med någon utomstående. En skilsmässa är ofta komplicera både psykiskt och juridiskt. Skilsmässa Juridik, känslor, forum, tips m. Här hittar du all information du behöver för din skilsmässa.


Juridiska regler, men även tips på hur du kan undvika eller gå vidare med din skilsmässa. För att skiljas måste en ansökan om skilsmässa upprättas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg