torsdag 26 april 2018

Behålla huset vid separation

Gemensamma lån vid separation , ta över bolån. Innan man fastställer vem som har störst behov så bör man dock alltid kolla med sin bank att man verkligen kan bo kvar i huset. De flesta makar har lån på sina hus. Lån som oftast bygger på två personers inkomster. Banken har alltså en betydligt större säkerhet en med enbart en inkomst.


Vem får behålla kontraktet vid dödsfall eller separation ? Vem behåller kontraktet vid en separation , eller om den ena partnern dör? Och får man lov att lämna kontraktet till sina barn om man avlider? Hyresgästföreningens jurist Susanna Skogsberg reder ut. Behålla huset vid separation ? Jag och min sambo är på väg att separera.


Vi har tre barn tillsammans och jag vill bo kvar i huset som vi har gemensamma lån på. Hur fungerar det med bostadsbidrag, underhåll och liknande om vi har barnen varannan vecka? Vårt hus värderades väldigt olika av två separata firmor.


Vad händer om banken inte godtar att han står själv på lånen? Vi har inte hunnit renovera så mycket och värdet på huset har förmodligen inte stigit, snarare tvärtom då det är mycket halvgjort. Vi vill så fort som möjligt skriva över allt med huset på honom Hur funkar allt?


Han har sedan separationen betalat huslånet. Nu har syrran varit i kontakt med mäklare för att få huset värderat. Exet har inte gjort minsta tillstymmelse till att kontakta bank för att lösa lånen.


Han menar att vid en försäljning skulle vi kunna få ut mycket mer för huset vid en budgivning, därför tycker han att vi ska utgå från vad han anser att vi skulle kunna få för huset om vi skulle sälja det. Det vi behöver komma överens om är att vi ska utgå ifrån marknadsvärdet och inte någon hypotetisk siffra som han tror att. Vad gäller rent juridiskt om två hälftenägare vid en separation har olika åsikter om vad som ska göras med huset ? En vill sälja och en vill bo kvar.


Finns det någon laglig rätt för en part att hindra den andra parten att sälja eller att bo kvar? Vid vinstberäkningen ska du räkna ifrån den latenta reavinstskatten som ditt ex tar över om han löser ut dig ur huset. Vad som händer formellt är att han tar över hela fastigheten genom bodelning, inte genom försäljning. Kan ni inte samsas om husets marknadsvärde kan ni anlita två mäklare och på så sätt få fram ett medelvärde.


Ni ska således få 750. Sambolagen kan liknas vid en förenklad version av äktenskapsbalken och reglerar exempelvis vem som får behålla huset eller bostadsrätten efter en separation med tillhörande bodelning. Om du har frågor kring vad det juridiskt innebär att vara sambo är du varmt välkommen att kontakta Lavendla Juridik. Hej, Vi har fått huset värderat till miljoner och har ett lån på miljoner.


Hur skall man dela upp detta om en part vill behålla huset vid en separation. Uppdelning av tillgångarna vid en bodelning. En uppdelning av alla tillgångar och skulder ska göras efter man räknat ut giftorättsandelen.


Det är vid denna uppdelning man delar upp sakerna som finns och bestämmer vem som ska få bilen, huset och andra ägodelar. Det kan vara viktigt att behålla kvitton eller annat bevis på vad var och en ägde innan man flyttade ihop. En bodelning ska förrättas skriftligt och undertecknas senast ett år efter en separation.


Om sambopar kommer överens om en fördelning som båda är nöjda med behöver ingen skriftlig handling upprättas. För att sambolagen ska gälla för en bostad ska bostaden ägas gemensamt eller ha förvärvats för gemensamt bruk. Om en part äger en bostad innan samboskapet påbörjades kan den andra parten alltså inte hävda sig ha rätt till halva lägenheten vid en separation. Lagen gäller bara för par och inte för kompisar som bor ihop. Enkelt innebär lagen att värdet på den gemensamma bostaden och bohaget (möbler etc.) delas lika vid en separation – detta oavsett om den ena parten har betalt mer än den andra.


Behöver ni köpa ersättningsboenden, tänk på att bottenvåning, mindre fina hus och mindre populära kvarter i området ofta kan vara betydligt billigare och göra det möjligt för barnen att bo kvar i sin miljö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg