fredag 27 april 2018

Kvinnors våld mot män brå

Det våld som riktas mot kvinnor är oftare upprepat, tenderar dessutom att vara grövre och resulterar i fler negativa konsekvenser för den som drabbas. Relationsvåld som utövas av män mot kvinnor fort-sätter alltså att vara ett stort samhällsproblem som även i fortsättningen måste uppmärksammas. Vanligare att kvinnor utsätts för grövre våld. Av de anmälda misshandelsbrotten mot person år eller äldre var procent riktade mot kvinnor och procent riktade mot män. För både kvinnor och män var majoriteten av de misstänkta gärningspersonerna män.


Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem.

Regeringen har beslutat om en nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Socialstyrelsen har flera uppdrag för att göra det möjligt att genomföra strategin. Våld mot kvinnor har alltmer börjat diskuteras som ett omfattande samhällsproblem.


Många studier visar att en stor del av detta våld sker i nära relationer, det vill säga förövaren är en nuvarande eller tidigare partner. Enligt Brå :s rapport, Utvecklingen av dödligt våld mot kvinnor i nära relationer, sker procent av det dödliga våldet mot kvinnorna i någon av de inblandades hem eller i det gemensamma hemmet. När en kvinna dödas av nuvarande eller tidigare partner är det ofta kulmen på en lång period av våld och hot. Dödligt våld mot kvinnor utgör den mest extrema formen av mäns våld mot kvinnor.


Forskning tyder på att det största bakomliggande motivet till våldet är mannens behov av kontroll över kvinnan.

Detta blir tydligt då brotten ofta begås i samband med separation eller med svartsjuka som motiv. Det är procent av alla fall av dödligt våld mot kvinnor under året. Motsvarande siffra för män var fem procent. Männen är förövarna och kvinnorna offer1. Det våld som drabbar kvinnor respektive män skiljer sig generellt i mönster och uttryck.


Det är våld som ofta upplevs som mer skamfyllt och svårt att. Jag vänder mig emot den polariserande retorik som Roks använder – att enbart lyfta fram mäns våld mot kvinnor när man diskuterar en så viktig fråga. Se till att pengarna används rätt och se till att även inkludera våldsutsatta män , skriver Johan Rylander, ordförande för Akillesjouren Uppsala. Det är dags att kvinnors våld mot män och barn i hemmet också erkänns som ett existerande samhällsproblem. Akillesförbundet uppmanar därför regeringen att ompröva sin syn på relationsvål att diskrimineringslagen följs, samt att även män och deras barn inkluderas i den ekonomiska satsningen.


Normen om att kvinnors våld mot män är fel finns inte, debatten uteblir och initiativen till åtgärder mot kvinnors våld likaså, identifikationen av hur kvinnors våld gestaltar sig lever i blindo, forskning lider av en frånvaro i frågan, beslutsfattare får inte underlag till hur verkligheten ser ut för många tusentals våldsutsatta män. Mäns våld mot kvinnor är tvärtom en svensk jultradition. Män som förnedrar kvinnor återfinns i alla åldrar, länder, kulturer och samhällsklasser. Rika män , fattiga män , unga män , gamla män. Charmörerna och ensamvargarna.


Män som bott här hela sitt liv och män som precis kommit hit. Kvinnor dödas i relationer oftare än män.

Av det dödliga våldet mot män sker procent, fall, i en parrelation. Det är tydligt att kvinnor och män utsätts för olika typer av våld. En annan konsekvens av att likställa kvinnors och mäns våld är att kvinnor dömda för våld mot en partner får gå i vårdprogram som utformats för män. Det innebär att de får genomgå behandling för att under lång tid och upprepade gånger ha misshandlat sin partner, när de i själva verket kanske endast slagit en gång eller agerat i självförsvar. Dessutom ökar sjukfrånvaron med procent för både män och kvinnor.


Våldet mot kvinnor visar sig på flera sätt. Trots det ser många på ekonomin som en följd av det fysiska våldet. Att ha kunskaper om våldet är viktigt för att kunna ge våldsutsatta ett bra bemötande och för att kunna arbeta förebyggande och förändra attityder i samhället. I den här kursen får du en introduktion till ämnet mäns våld mot.


Begreppet våld i nära relationer omfattar alla övergrepp som är kriminaliserade enligt den straffrättsliga lagstiftningens förbud mot våld mot enskilda personer, exempelvis misshandel, sexuella övergrepp, dråp och mord. MÄN söker ekonomichef. Vi jobbar med män och pojkar för att förebygga våld och utmana stereotypa maskulinitetsnormer.


Det är männen som forskningen ofta missar i liknande studier. Av de tillfrågade männen som uppgett att de utsätts för våld i hemmet svarar nästan två tredjedelar att de tillfrågade att de också är våldsamma mot partner. Det kan vara så att män är utsatta för våld från sin partner för att de är utsätter. Det förekommer också att kvinnor utsätter män för våld i heterosexuella relationer, liksom att våld förekommer i hbtq-relationer.


Flera studier har genomförts i Sverige och i Norden för att kartlägga hur vanligt våld i nära relationer är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg