torsdag 19 april 2018

Bodelning fastighet vid skilsmässa

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


Ladda hem checklistan idag. Planera begravningen hemifrån.

På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. När ni vill överlåta en fastighet mellan er under äktenskapet är en bodelning det vanligaste tillvägagångssättet. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad.


Vem har rätt till hyresrätten vid skilsmässa ? När kan jag köpa ny bostad? Ingår arv i bodelningen vid en skilsmässa ? Måste jag ge min maka pengar vid en bodelning när vi skiljer oss? En sådan bodelning görs generellt på samma sätt som vid till exempel skilsmässa , med skillnaden att det kan vara fler parter inblandade.

Det rör sig då om arvingar och övriga testamentstagare som då tar den avlidnes plats i bodelningen. Bodelning vid dödsfall. Som vi nämnt ovan kallas egendom som ska omfattas av giftorätt för giftorättsgods och ingår vid bodelningen.


Annan egendom, som på något sätt undantagits, är enligt äktenskapsbalken enskild egendom och ska inte ingå vid bodelningen. Du ska alltid göra en bodelning vid skilsmässa eller makes dö men du kan också göra den under bestående äktenskap. Man kan reda ut en oklar äganderättssituation genom bodelning och bodelningsavtal – och man kan bodela av egendom för att makarna ska uppnå skattefördelar eller att någon av makarna riskerar att bli skuldsatt. Egendom ska som huvudregel värderas enligt sitt marknadsvärde vid bodelning.


Avdrag ska dock göras med latent skatteskul beräknad försäljningskostnad och eventuell uppskovsskatt, för att bättre spegla vad fastigheten är värd för den make som erhåller den. När Skatteverket har tagit emot er anmälan om bodelning kan ni gå vidare med bodelningen. Avvakta därför ett par dagar innan ni skriver bodelningshandlingen, så att Skatteverket hinner ta emot er anmälan. När vi har tagit emot anmälan och registrerat den, kungör (annonserar) vi det i Post- och inrikes tidningar.


Ovanstående utläggning är naturligtvis bara en kort inblick i hur en bodelning vid skilsmässa går till. Ni kan spara mycket pengar och tid på att ladda ner de dokument och instruktioner ni behöver på Juridiska Dokument. På Juridiska Dokument har vi samlat alla de dokument som ni behöver vid en bodelning i samband med en skilsmässa. Gratis information om hur ni själva kan göra en bodelning utan advokat samt möjlighet att ladda ner ett bodelningsavtal.


Reglerna om bodelning finns i Äktenskapsbalken och dess 9-kap. Därutöver kan du även söka efter fler artiklar om bodelning vid skilsmässa här på vår webbplats. Vid skilsmässa sätter ett bodelningsavtal rent juridiskt punkt för er ekonomiska förbindelse och redovisar vem som ska ha vad.

Det innebär att det endast är tillgångar som fanns vid den dag som ni skickade in skilsmässoansökan (brytdagen) som kommer att ingå i bodelningen. Vad innebär en bodelning ? Det är bara makarnas giftorättsgods som skall ingå i bodelningen. Om de i ett äktenskapsförord avtalat att viss eller all egendom skall vara enskild ingår denna egendom således inte i bodelning. Följande är ett exempel på en bodelning vid skilsmässa.


Det finns en särskild treårsregel i samband med bodelning vid skilsmässa. Den innebär att om den ena maken inom tre år innan ansökan om skilsmässa görs, har gett bort giftorättsgods eller använt det för att öka sin enskilda egendom, ska värdet av den egendomen räknas med i bodelningen. Värdering av hus vid bodelning av fastighet. Normalt används marknadsvärdet vid värdering av fastighet vid i en bodelning. Då emellertid marknadsvärdet är svårt att uppskatta exakt utan en försäljning av fastigheten så anses marknadsvärdet vara det pris som man rimligen skulle få om man sålde fastigheten.


Vid en skilsmässa ska en bodelning ske, där makarnas egendom fördelas mellan dem. I bodelningen ska makarnas giftorättsgodset ingå , vilket är allt som inte är enskild egendom. Vid en bodelning ska man först beräkna makarnas andel i boet. Om sambor äger fastigheter. Det betyder att den som bor kvar ska betala hela den kapitalvinst som uppstår vid en senare.


Inga övriga fastigheter Inga hemmaboende barn under Inga lån. Liten guide för den som står inför skilsmässa och bodelning. Ekonomin vid en skilsmässa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg