måndag 30 april 2018

Kvinnors våld mot barn

Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem. Regeringen har beslutat om en nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Socialstyrelsen har flera uppdrag för att göra det möjligt att genomföra strategin. Kvinno- och tjejjouren i Jönköping får in fler fall av våld och övergrepp mot kvinnor och barn under julen.


Det kan handla om barn som blir sexuellt utnyttjade av en släkting som är på besök, säger Tania Karanja, verksamhetschef kvinno- och tjejjouren. Av de anmälda misshandelsbrotten mot barn 0–år var procent brott mot flickor och procent mot pojkar.

Det är dags att kvinnors våld mot män och barn i hemmet också erkänns som ett existerande samhällsproblem. Akillesförbundet uppmanar därför regeringen att ompröva sin syn på relationsvål att diskrimineringslagen följs, samt att även män och deras barn inkluderas i den ekonomiska satsningen. Våld finns ofta i kombination med psykisk ohälsa, missbruk och försummelse. Att stoppa våld mot barn och skydda barn mot våld är ett av de viktigaste målen för folkhälsan.


Normen om att kvinnors våld mot män är fel finns inte, debatten uteblir och initiativen till åtgärder mot kvinnors våld likaså, identifikationen av hur kvinnors våld gestaltar sig lever i blindo, forskning lider av en frånvaro i frågan, beslutsfattare får inte underlag till hur verkligheten ser ut för många tusentals våldsutsatta män. Våldsutsatta kvinnor blir gradvis mer medvetna om våldets negativa konsekvenser för relationen, dem själva och inte minst eventuella barn. Detta sker dock ryckvis snarare än linjärt, men där olika former av katalysatorer – som en ovanligt allvarlig misshandelssituation, att barnen blir indragna i våldet eller att någon utomstående ingriper – kan understödja uppbrottsprocessen.


Strategin inbegriper arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck samt mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Den innehåller åtgärder som stärker skydd och stöd till våldsutsatta kvinnor , insatser mot våld i samkönade relationer samt åtgärder som motarbetar destruktiv maskulinitet och hederstänkande.

Detta leder till att många män försöker lösa sin situation på egen hand utan att söka hjälp utifrån. Våld mot kvinnor skiljer sig från våld mot män. Det våld som drabbar kvinnor respektive män skiljer sig generellt i mönster och uttryck. Det är våld som ofta upplevs som mer skamfyllt och svårt att.


Våld och trakasserier mot kvinnor och flickor är ett av våra största samhällsproblem i världen! Var femte vuxen kvinna i Sverige har någon gång i sitt liv utsatts för allvarligt sexuellt våld. Brå uppskattar att runt 1våldtäkter begås varje dag.


Ofta används begreppet mäns våld mot kvinnor i dessa sammanhang. Det utgör den mer allvarliga formen av partnervåld. Denna typen av våld bör underordnas begreppet våld i nära relationer då det senare är mer omfattande. Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) vid Uppsala universitet arbetar på regeringens uppdrag med att höja kunskapen på nationell nivå om mäns våld mot kvinnor , hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer.


NCK driver den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen. Barnäktenskap och tvångsäktenskap är vanligt förekommande inom området hedersrelaterat våld och förtryck. De kan ske genom olika former av tvång eller att en person till exempel genom påtryckningar förmås att gifta sig mot sin vilja. Vi har en bra bit kvar innan vi är där, även om vuxnas våld mot barn i uppfostringssyfte har minskat kraftigt i Sverige under de senaste decennierna.


För att kunna förebygga och stoppa våld mot barn behövs kunskap om hur vanligt våld är och om hur våldet ser ut. Många kvinnor som lämnar en våldsam relation blir fortsatt utsatta för hot, trakasserier och fysiskt våld. Våldet tystar kvinnor , hindrar dem från att höja sina röster och kväver kvinnors kamp för förändring.


För att uppnå jämställdhet måste vi få ett slut på mäns våld mot kvinnor.

Först när det våldet upphör kommer flickor och kvinnor att kunna delta i samhället på lika villkor som männen. De yrkesutbildningar som diskuteras i den här rapporten är en viktig pusselbit när det handlar om att leva upp till dessa internationella åtaganden och de är en nyckel till framtida förbättringar av den professionella praktiken. Uppmärksamheten var stor och löftet till läsarna blev att fortsätta räkna antalet dödade kvinnor. Vårt fokus är att berätta om kvinnorna, och att beskriva misstag och systemfel som lett fram till deras död.


Vi utgår från kriminellt dödligt våld mot kvinnor i nära relation och sorterar ut de relevanta fallen. Mäns våld mot kvinnor , tjejer och barn är ett av våra största samhällsproblem i Sverige och världen. Oändligt många tjejer, kvinnor och barn far illa på olika sätt. Många är utsatta av någon de har eller har haft en nära relation till, men det kan också vara en släkting, bekant eller annan som utsätter en för våld.


Skillnaderna kan innebära att våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld uppmärksammas och får stöd utifrån var de bor snarare än utifrån deras behov. I tillsynen framgår att det finns några kommuner som har utvecklat och förbättrat sitt arbete med att ge stöd till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg