måndag 25 december 2017

Sambolagen hus en ägare

Search relevant with informationvine. Det innebär att du som betalat större delen av den gemensamma bostaden kommer förlora pengar den dag samboförhållandet upphör. I ett samboavtal kan du avtala bort hela eller delar av sambolagen.


Det skulle krävas en signatur om att man ger sin tillåtelse till att huset säljs. Sammanfattningsvis – om du och din sambo båda står som ägare till fastigheten äger du fastigheten till hälften. Eftersom ni dock är sambos måste ni beakta sambolagens regler.

Av allt att döma utgör bostaden samboegendom och huset kan därför bli föremål för bodelning vid en separation. För några år sedan köpte jag och en kille ett hus. Det tog slut, huset går inte att sälja, sambolagen har upphört att gälla - så huset är mitt till 1 , men han har fortfarande ett halvt bolån som han. FRÅGA Jag ska flytta ihop med min särbo. Vi har två barn var, inga gemensamma.


Han äger ett hus , jag bor i hyresrätt. Han har nu köpt ett hus som ska bli gemensamt boende för oss alla och har tvingat mig att skriva på ett samboavtal där jag inte har någon rätt till boendet vare sig vid skilsmässa eller dödsfall. Hon tog ett lån på banken och gav honom pengarna.


Att han sen valde att investera dessa i huset är ju endast till hennes fördel.

Vid en eventuell separation är det skrivet att huset ska värderas marknadsmässigt och han ska betala henne av värdet. Det verkar som om ni kommer att lägga en del pengar på huset , tex garage-bygget. För att sambolagen ska gälla för en bostad ska bostaden ägas gemensamt eller ha förvärvats för gemensamt bruk. En sambo kan inte ta över en bostad hur som helst. Om en part äger en bostad innan samboskapet påbörjades kan den andra parten alltså inte hävda sig ha rätt till halva lägenheten vid en separation.


Svaret på din fråga beror på om samboförhållandet kan anses ha upphört när maken flyttade till boendet, och vem det är som står som ägare av huset. Det måste därför vara upp till en jurist att avgöra om kvinnan kan sälja huset eller inte. Det händer att även jag investerar i huset , trädgården etcetera, trots att jag alltså inte är delägare. Hur bör jag gå tillväga för att, vid en eventuell separation, få del av det jag investerat samt för att undvika att bli utkastad från dag ett eftersom jag ju inte är delägare i huset ? I sambolagen sägs att om det med hänsyn till längden på förhållandet och sambornas ekonomiska förhållanden samt omständigheter i övrigt är oskäligt att en sambo ska lämna egendom till den andra, i den omfattning som sambolagen stadgar, kan man göra avsteg från detta.


Har jag rätt att byta lås även om han fortfarande står som ägare av halva huset ? Hej och tack för din fråga! Om en fastighet köps för att ett par gemensamt ska bo på fastigheten utgör den enligt sambolagen samboegendom (§ sambolagen ). När paret flyttar isär upphör samboförhållandet. En försäljning av huset skulle bli svår. Sambolagen kan liknas vid en förenklad version av äktenskapsbalken och reglerar exempelvis vem som får behålla huset eller bostadsrätten efter en separation med tillhörande bodelning. Om du har frågor kring vad det juridiskt innebär att vara sambo är du varmt välkommen att kontakta Lavendla Juridik.


Innan man fastställer vem som har störst behov så bör man dock alltid kolla med sin bank att man verkligen kan bo kvar i huset.

De flesta makar har lån på sina hus. Lån som oftast bygger på två personers inkomster. Banken har alltså en betydligt större säkerhet en med enbart en inkomst. Formell ägare är den person som har sökt inskrivning av förvärvet och erhållit s. Utgångspunkten är alltså att huset hänförs till den person som innehar lagfart vid andelsbestämning.


Innehar ni gemensam lagfart äger ni hälften var och av husets värde ska då hänföras till era respektive andelar av samboegendomen. Skulle en samborelation upphöra har den av de två som har störst behov av bostaden rätt att få bostaden på sin lott i bodelningen. Den som behåller bostaden måste dock betala halva nettomarknadsvärdet till den som måste flytta. Sambolagen ger utökat skydd om det rör sig om en hyresrätt eller bostadsrätt. En godvän frågade mig följande idag: Han och hon (sambo med barn i yngre tonåren) köper ett hus.


Pga en kunkurs för ca år sedan sitter hon hos kronofogden med skulder på ca miljoner. Jobbar nu som anställd sen kort tid tillbaka, kronofogden har ännu ej börjat ta pengar från lönen. Saknar ni ett samboavtal är det viktigt att ni sparar kvitton och skriver in vem som har betalat va så att det är tydligt vem som ska ha vad vid en separation.


Det här händer vid en separation om ni saknar samboavtal Väljer ni inte att skriva ett samboavtal omfattas ni av sambolagen – förutsatt att villkoren i lagen är uppfyllda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg