tisdag 12 december 2017

Direktdemokrati

Men tack vare Internet så finns nu möjligheten att driva demokratiseringen ett steg längre, och skapa en demokratisk dialog som vi tidigare bara har kunnat drömma om. Folkomröstningarna kan härledas till den direktdemokrati som utövades i de antika grekiska stadsstaterna. Antagligen är båda varianterna OK. Egentligen tycker jag att direktdemokratin verkar ganska bra.


Ett samhälle där alla är nöjda måste ju vara det vi alla strävar efter. Ett lågiskt sätt att nå dit måste ju vara att införa direktdemokrati , då kan ju ingen komma och klaga på att de inte får som de vill.

Estland erbjuder omröstningar över nätet och en direktdemokrati annars svår att uppnå. Samtidigt som de sista underskrifterna samlades in för att få till stånd en direktdemokrati i frågan brann bilar runtom i Stockholms förorter. Partiet förespråkar direktdemokrati och arbetar mycket med antikorruptionsfrågor. Den äldsta formen för folkstyre är folkmötet. Alla medborgare samlas och deltar alla i beslutandet.


Varje fråga avhandlas var för sig och varje medborgare röstar för eller mot. Det vanliga är att människor går till ett gemensamt torg eller en större lokal. Vi har totalt en synonym till direktdemokrati , men tyvärr inte några antonymer, registrerad i vår databas över synonymer och antonymer (motsatsord).

Direktdemokrati har en begränsning. Principen för representativ direktdemokrati är att det ska hjälpa människor att få maximal utdelning av demokratin genom att öka möjligheterna att ändra och finjustera sin röst. Att rösta direkt i alla frågor är den extrema formen av den finjusteringen.


Men det finns andra fördelar som inte innebär lika mycket arbete för väljaren. Representativ direktdemokrati påtalas ofta som en vidareutveckling av direktdemokratin. Den invändning som de flesta brukar ha mot direktdemokrati , att vanliga människor inte har tid och lust att sätta sig in i och rösta i alla frågor, löses effektivt med representativ direktdemokrati. Idag har den teknologiska revolutionen öppnat möjligheten för en digital direktdemokrati där vi inte längre behöver bege oss till en gemensam fysisk lokal.


Du bör känna till vilka omröstningarna har varit. Mer information om direktdemokrati. För att använda tjänsten Tigtag måste du vara inloggad med ett personligt konto. Det finns tyvärr inte varken någon engelsk översättning eller några exempelmeningar för direktdemokrati inlagda i vår databas ännu.


Går det att bygga ett valsystem så att alla kan rösta i samtliga politiska frågor? Det är visionen, eller utopin, för de som förespråkar direktdemokrati. I takt med att allt fler blir uppkopplade via internet ökar möjligheterna för att de flesta ska kunna rösta elektroniskt.


Fördelen med direkt demokrati är att alla får uttrycka sin åsikt i varje fråga. Man är också säker på att majoriteten av folket vinner och inte majoriteten i. Dagen innan min 18:de födelsedag gick jag med Ung DD för att se vad jag kan göra. Denna mobbing beror på att direktdemokrati inte fungerar, alltså att be de röstberättigade att direkt rösta om enskilda frågor.

Vi går normalt till val och väljer personer, som sedan skall lotsa oss igenom de svåra frågor som samhället ställs inför. Kommun: Det närmsta området runt en tätort. Och vad innebär mångfald i styrelsen?


Tina Mansson Söderlun ordförande i HSB Södra Norrlan ger sin syn på saken. Bindande folkomröstningar i alpriket GENÈVE Schweiz är världskänt för sin direktdemokrati och i dag folkomröstar man igen - denna gång om inte mindre än nio frågor! Omöjligt mycket att ta ställning till, menar vissa.


Livet på ön gick vidare, och varje gång ett beslut skulle fattas, samlades hela ön, och röstade. Det här kallas direktdemokrati. Men så småningom började folk tröttna på att behöva gå och rösta på varenda liten fråga.


Fanns det verkligen inget enklare sätt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg