tisdag 12 december 2017

Kalkyl bodelning

Detta var den juridiska delen och här behövs egentligen ingen hjälp utifrån men är man starkt oense så kanske man ändå måste gå den vägen och då är det läge att redan tidigt kontakta en jurist som är specialiserad på bodelning. Kolla om du kan få rabatt på detta genom din hemförsäkring, fack, arbetsgivare eller annat. Reglerna för bodelning är olika beroende på anledning till upplösningen och vilken sorts förhållande parterna har haft. En bodelning behöver inte ske vid alla tillfällen utan det beror på situationen. Så går en bodelning till.


Rent praktiskt börjar bodelningen med att en av parterna säger att den vill att en sådan ska utföras. Fd maken ska behålla gemensamma villan och jag har flyttat till en hyreslägenhet. Huset är värderat gånger pga så olika bud- den första mäklaren värderade det till den andre till och den tredje som vi valde att ta in, värderade det till och det var det vi har muntligt enats om.


Nu ska vi ha bodelning. Jag och min sambo har separerat och tänkte ge oss på bodelningen själv. Vi hade en väldigt enkel ekonomi och allt är redan klart förutom huset.


Kalkyl bodelning

Värderingen är nu gjord och accepterad av oss båda och nu skall vi fortsätta diskussionen med banken. Siffrorna här är lite förenklade för exemplets skull. Halva gemensamma sparandet 1tkr.


För din man så ska studieskulder normalt räknas in i bodelningen. Hans del av boet är 5- 1= 4tkr. För att ni ska ha hälften var ska du föra över tkr till honom.


Ladda ner en gratis mall för blankett till bodelning och skilsmässa med råd och tips. Mallen innehåller exempel för enklare anpassning. Bodelningen medför ingen skattskuld för dig. Vid avyttring av en ersättningsbostad ska uppskovsbeloppet normalt återföras till beskattning.


Vid övergång genom bodelning vid upphörande av ett samboförhållande ska avyttring dock inte anses ha skett. Din sambo ska överta ditt uppskovsbelopp. När vi har tagit emot anmälan och registrerat den, kungör (annonserar) vi det i Post- och inrikes tidningar. Vid en bodelning skall fastigheter och bostadsrätter värderas. Ett aktuellt marknadsvärde skall fastställas.


Den som vill bo kvar skall lösa ut den andre genom att erlägga en bodelningslikvid. Från marknadsvärdet avräknas ett fiktivt mäklararvode och latenta skatter. Därefter avräknas lån som skall övertas eller lösas. Har ingen bodelning gjorts kan alltså en av er begära att en bodelning ska göras många år senare. Viktigt är att vara medveten om att bodelningen ändå utgår från den ekonomiska situation som var aktuell den dagen er ansökan om äktenskapsskillnad registrerades hos tingsrätten.


Görs ingen bodelning kan dock en av parterna kräva en sådan vid ett senare tillfälle, det kan därför vara bra att upprätta ett bodelningsavtal där parterna förklarar sig nöjda med. Skillnaden mot att gör en bodelning som så vitt jag förstår är helt OK (alltså inte en svartförsäljning), är att då hade du fått huset utan att det räknades som försäljning, hon hade sluppit betala skatt, men du hade suttit med hela den obeskattade vinsten, så om du säljer så hade du fått betala skattt även på hennes andel. När ett äktenskap tar slut eller om någon av er begär att en bodelning ska ske, då ska bostaden och sakerna ni har köpt till det gemensamma hushållet delas lika mellan er.


Banken brukar vilja hjälpa till med själva transaktionen eftersom lånen ska flyttas. Banken kan lägga in alla uppgifter till lantmäteriverket. Skatten är alltid av vinsten). Ni behöver skriva ett bodelningsavtal som.


Läs detta innan du använder dig av en gratis mall. Har du köpt fastigheten står det på köpekontraktet. Har du fått fastigheten i arv, gåva eller genom bodelning har du övertagit tidigare ägares inköpspris. Det du eventuellt har betalat i samband med arvskiftet, gåvan eller bodelningen får duinte dra av.


Kalkyl bodelning

Känner du inte till tidigare inköpspris finns det hos Inskrivningsmyndigheten. Finns det någonstans man kan ladda hem en gratis mall för bodelningsavtal ?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg