torsdag 21 december 2017

Måla tak med väggfärg

Ledande tillverkare av Tak. Se Plannjas produkter här. Läs om Plannjas Taksäkerhet här! Sök smidigt på vår hemsida. Hitta närmaste återförsäljare här!

Kulörprogram med RAL- och NCS. Ladda ner kulörprogram här. Bygghandel, Plåtslageri, Husfabrik. Just nu kampanj på Väggfärg. Kvalitet till bästa pris.


Jämför pris på produkter och återförsäljare inom renovering och bygg. Vid normalt nedsmutsade tak räcker det med en strykning ( med undantag för starkt sugande tak ), vilket spar både armar och tid.

Sober Takfärg har vatten som lösningsmedel. Därför är den luktsvag och behaglig att måla med inomhus. Den är även godkänd av Astma och Allerigiförbundet. Färgen är helmatt och gulnar inte.


Börja med att provtvätta en liten yta av taket. Sitter färgen kvar kan du fortsätta tvätta. Om färgen löses upp och släpper är det förmodligen målat med limfärg tidigare. Då behöver taket tvättas extra noga med mycket vatten så att all färg försvinner. Om färgen dammar av sig på torr trasa är det med största sannolikhet.


Välj färg utifrån vilken yta du ska måla. Olika ytor, såsom golv, tak och vägg, kräver färger med olika egenskaper. Vi har färger för alla sorters ytor. Om väggar och tak är skadade av nikotin, sot eller vattenfläckar ska du rengöra med ett kraftfullare rengöringsmedel samt måla med spärrande färg.


När vaggar och tak är torra kan du börja måla. Om du ska måla både vägg och tak i ett rum ska du alltid börja med taket.

Förnya med nytt liv på väggarna! Den lämpar sig på både omålade och tidigare målade eller tapetserade ytor i sovrum, vardagsrum och hall. Det är inte bara väggarna och inredningen som bör gå i samma färgschema, även golvet och taket bidrar till helheten. Dock är det många som missar detta, vilket kan leda till ett spretigt intryck. Tips: Att måla om väggarna är mycket enklare än att byta färg på golvet, så anpassa därför väggnyansen efter golvet.


Tak som är målat med dessa färger måste tvättas mycket grundligt. När all lim- eller kalkfärg är borta och takytan rentvättad och torr ska du grundmåla med en oljebaserad färg. Först därefter kan du måla taket med latexfärg.


De flesta sprutpistoler levereras med ett standardmunstycke med 7-mm öppning. Detta duger utmärkt till de flesta användningsområden och färgtyper. Det finns munstycken från 3-mm öppning men dessa är mindre vanliga. Det största kan ibland vara befogat om man ska måla mycket stora ytor.


Och jag har motsatt erfarenhet. Har målat betong, puts, gips och mdf med k-rautas billigaste vita väggfärg och den var grymt täckande och det blev inte flammigt alls (lager). Vill med det bara säga att det inte automatiskt blir bättre när man betalar mer. Slipade vårt tak , målade med snickerigrund och två färdigstrykningar med glans 10. Blev dock ganska dyrt att måla kvm så här.


Så i ett av sovrummen snikade jag till det som ett experiment och målade med nån sketen no-name takfärg med glans för typ 199:- för 10l. Tror jag fick stryka ggr. Ett ljust tak ökar känslan av rym medan ett mörkare tak ger en mer ombonad känsla.


Vanligtvis målar man taklister i samma kulör som taket. Vill du ge intrycket av att det är högre i tak målar du istället taklisten i samma kulör som väggen. Tänk på att måla taket med takfärg. Använd rätt färg på rätt plats. Måla de stora ytorna med roller.


Hallen, köket, barnrummet, vardagsrummet eller sovrummet – naturligtvis vill vi ha lika snygga väggar i alla rum där hemma. Eller kan man använda samma färg till både vägg och tak ? Taken skiftar, ibland plattor, ibland spänd väv, ibland plankor. Med tanke på hur mycket. Det är 1kvm som ska målas, funkar billigare färg typ julas eller innebär den dubbelt så mycket jobb?


Ska du måla alla vita detaljer kan du självklart välja fritt vilken vit du vill ha, men tänk igenom vilka konsekvenser det får i rummet, och även i angränsande rum. Många har satt igång och målat en dörr utan att tänka på att dörren också går ut i ett annat rum – den välbekanta så kallade dominoeffekten. Ergonomi: Skönt gummiklätt handtag med bra grepp bidrar till att man kan arbeta längre stunder utan att det blir jobbigt.


Hantering: Lätt att använda oavsett om man målar väggar, tak eller golv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg