fredag 8 december 2017

Preventivmedel spiral

De mest populära modeartiklarna. Alltid fri frakt hem till dörren. Oftast byter man spiral efter ca fem år, men sätter man in den när man är år eller äldre, kan den sitta kvar tills man är i klimakteriet.


Den ska då tas ut inom ett år efter sista menstruationen. Det finns hormonspiraler i tre olika styrkor och två olika storlekar.

En del spiraler ska bytas vart femte år och en del vart tredje år. Spiralen byts ut efter några år. En ny spiral kan sättas in direkt efter att den gamla tas ut. Du kan få en spiral uttagen hos en barnmorska eller gynekolog när som helst om du vill.


Ibland kan det vara svårt att navigera bland alla val. Dessutom är det många alternativ som kanske inte nämns eller lyfts i samtalet med rådgivaren. Genom att beskriva ett urval av de metoder som finns på marknaden idag vill vi med Preventivmedel.


Enligt henne visar studier att de hormonspiraler som finns på marknaden snarare är väldigt effektiva som preventivmedel , även den spiral med den lägsta utsöndringen av hormoner.

Ballerine fungerar likt andra spiraler genom att förhindra graviditeter lokalt - inuti livmodern. Den preventiva effekten kommer huvudsakligen av kopparutsöndringen. Beteckningen spiral är egentligen inte så bra.


Det hänger kvar sedan de första plastspiralernas tid på 50-talet. Då såg spiralen verkligen ut som en spiral , och fungerade enbart som en mekanisk retning på slemhinnan så att det befruktade ägget inte växte fast i slemhinnan. När man har kopparspiral är det vanligt med rikligare mens och mer mensvärk. Om man redan har riklig mens eller mycket mensvärk är därför kopparspiralen inget bra alternativ.


Man känner inte av spiralen när den väl sitter på plats, men spiral passar inte om man tycker det känns konstigt eller obehagligt att ha något i kroppen. Vilket preventivmedel passar dig? Här finns ett webbaserat test med sju frågor som hjälper dig att välja preventivmedel ! Hormonspiral är ett mycket säkert preventivmedel.


Den kan vara ett bra preventivmedel för personer med riklig mens eftersom blödningarna minskar. Gulkroppshormonets inverkan på livmodern gör att blödningarna kommer oregelbundet och kan efter en tid upphöra så länge spiralen är kvar. Namnet kommer efter formen på de första livmoderinläggen, men de flesta spiraler idag är formade som ett T. Insättning av spiral sker hos gynekolog eller barnmorska.


Har du mer än ett ärende eller är i behov av mer omfattande preventivmedelsrådgivning är du välkommen på en bokad tid.

Du är också välkommen på en bokad tid om du önskar sätta in spiral , sätta in eller ta ut P-stav eller prova ut pessar. Ovulationshämningen varierar. Lika säker metod som sterilisering. Fem års skydd för tre varianter av spiral varav den ena är något mindre, respektive tre års skydd för en spiral av mindre storlek. Det tar upp till 6månader innan kroppen vänjer sig vid en spiral , jag har haft min Mirena spiral nu i ett år och supernöj men HELVETE vad det krånglade till en början, fick acne BIGTIME, jätteont, humörsvängningar mm.


Kopparspiraler med höga kopparmängder (3mm 2) har de lägsta rapporterade graviditetstalen av alla moderna kopparspiraler (7–graviditeter per 1kvinnoår). Om själva spiralen skulle halka ner, gör detta ont. Likaså kan det kännas smärtsamt om spiralen åker ut.


Du behöver alltså inte göra en undersökning varje månad. Men ta kontakt med barnmorska eller läkare om du får besvär av något slag. Där finns också svar från en barnmorska på vanliga frågor.


Gå till preventivmedel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg