tisdag 26 juli 2016

Generaliserad social fobi

Generaliserad social fobi

Få bort social fobi på min. Detta mått är fritt att använda i icke-kommersiella sammanhang. Specifik fobi eller generaliserad fobi. Väcks stort obehag när du är i sociala situationer?


Kanske när du skall föreläsa eller hålla ett tal? Har du börjat undvika dessa situationer? Då brukar man benämna det social fobi , som kan vara specifik (alltså enbart för vissa situationer) eller generaliserad (många sociala situationer). För de flesta av oss varierar det nog. Man känner sig hemma och säker i vissa situationer och nervös och bortkommen i andra.


Generaliserad social fobi innebär att man tycker att alla eller nästan alla sociala situationer är jobbiga. Social ångest kallades tidigare för social fobi. Gemensamt för fobier är att de fungerar på liknande sätt: Ju mer du försöker undvika det du är rädd för, desto starkare blir din ångest.


Du som har social ångest är rädd för att bli utsatt för andra människors uppmärksamhet. GAD är ett så kallat ångestsyndrom. Exempel på andra ångestsyndrom är paniksyndrom, fobier och social ångest. Medan övriga ångestsyndrom är kopplade till specifika situationer eller föremål som man försöker undvika för att slippa få ångest, handlar GAD om att man dagligen plågas av ångest och återkommande orostankar.


Det är ovanligt att social fobi märks för första gången efter det att man har fyllt 25. Vi vet inte säkert orsakerna till att man får social fobi , men många olika förklaringsmodeller diskuteras i forskningslitteraturen. Ovanstående sociala fobier klassas som specifika eftersom de inte visar sig i alla sociala situationer men det finns de klienter som lider i princip alla sociala sammanhang så till den milda grad att de isolerar sig i största möjliga mån.


Generaliserad social fobi

Då handlar det om en generell social. Depressionssyndrom Oro kan ingå som delsymtom i ett depressionstillstånd. Så många som blir av med sin fobi med behandling. Fobier behandlas med KBT.


LSAS-SR en god konvergent och diskriminativ validitet. Formuläret korrelerar högre med andra självskattningsformulär för social ångest (t ex Social Phobia Scale och Social Interaction and Anxiety Scale) än med formulär som mäter depression (t ex Beck Depression Inventory). Vid icke- generaliserad social fobi är ångesten begränsad till enstaka prestationssituationer som till exempel att tala inför grupp.


Vanliga sådana situationer kan vara att äta i andras sällskap, tala inför en grupp eller med en auktoritetsperson. Den fruktade sociala situationen framkallar så gott som alltid ångest och undviks eller uthärdas under intensiv. På grund av den höga samsjukligheten behandlas dessa tillstånd ofta tillsammans. Exponering, modellinlärning och deltagande modellinlärning, där patienterna lär sig hantera det som utlöser fruktan, har en god och bestående effekt vid specifik fobi (Evidensstyrka 1).


Det saknas stöd för att läkemedelsbehandling är till nytta för patienter med specifik fobi. Social fobi påverkar även relationen till vänner och fritid. En särskild social fobi skulle vara rädslan för att tala inför grupper, medan generaliserad social fobi anger att personen är orolig, nervös och obekväm i nästan alla (eller de flesta) sociala situationer. Hur kan det vara att ha generaliserad ångest?


Generaliserad social fobi

Det kan kännas som att du aldrig får någon paus från oron och du känner dig nästan aldrig riktigt trygg. Så snart du får en oroande tanke kan du känna att du behöver klarhet på en gång. Social tillbakadragenhet vid autismspektrumstörning kan vara svår att skilja från social fobi och inte sällan är det bristande effekt av sedvanlig behandling som ger ledtrådar till diagnosen. Dysmorfofobi (BDD) (se vårdprogram Ångestsyndrom, SLL, sid 64) och stamning är tillstånd som kan leda till så kallad sekundär social fobi. En person som har social fobi lider så pass mycket av det att det skapar problem i personens fungerande exempelvis på jobbet, friti relationer eller i andra områden.


Att känna sig blyg ibland är normalt. Vid social fobi känner man dock en stark rädsla för att stå i centrum för andra människors uppmärksamhet. Livanda har tagit fram detta terapiprogram (s.k. internetterapi eller terapi på nätet) för att människor på egen hand skall kunna arbeta med panikångest, social fobi och generaliserad ångest. Programmet bygger på de senaste metoderna inom kognitiv beteendeterapi (KBT).


Psykologbolaget erbjuder evidensbaserad KBT. Du får träffa en engagerad och legitimerad psykolog. Tillsammans hittar ni en lösning på det du vill ha hjälp med.


Alla människor lider av ångest då och då, det tillhör livet, men för att få diagnosen generaliserat ångestsyndrom så innebär ångesten långvariga besvär som gör att det är svårt att sköta arbete, sociala kontakter och familjeliv. Ofta börjar generaliserat ångestsyndrom i barndomen eller i tonåren. Kvinnor drabbas oftare än män.


Personer med social ångest lägger sig ofta till med olika undvikandebeteenden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg