måndag 11 juli 2016

Abort argument

Fem argument för rätten till abort 1. Alla kvinnor har rätt att bestämma över sin egen kropp och hälsa. Reproduktivt självbestämmande är en mänsklig rättighet som är fastställt i ett flertal internationella konventioner. Abort som utförs under säkra former utgör ingen medicinsk risk för kvinnan. Det är ovanligt med allvarliga komplikationer efter en abort eftersom de flesta aborter görs tidigt i graviditeten.


Ett annat viktigt argument för abort är kvinnans rätt till bestämmande över sin egen kropp.

Rätten till abort ses som en del i kvinnans frigörelse och som ett viktigt steg mot att göra könen jämställda. Abortmotstånd uppfattas då som ett led i ett systematiskt förtryck av kvinnor, som inte själva får bestämma över sin graviditet. Jag tycker inte nödvändigtvis att abort är rätt om man gått och blivit gravid för att man har varit oförsiktig, men om man har en bra anledning som sjukdom, att man inte kan ta hand om barnet när det fötts, eller just att man har blivit. Men har ni några argument mot abort ? Argument för och emot abort. Jag vill ha för- och motargument för.


Bra argument för abort? I motionen torgförs det ogrundade argumentet att abort används som preventivmedel.

Den nuvarande abortlagen finner du här. Motionen om sänkt tidsgräns för abort är en inskränkning av kvinnors rättigheter. Kristina Ljungros på RFSU är av uppfattningen att antalet aborter inte skulle bli färre om lagförslaget gick igenom. Vid medicinsk abort , som idag görs fram till och med nionde graviditetsveckan, tar kvinnan en stark hormondos i form av tabletter, vilket framkallar aborten.


Själva aborten kan sedan ske antingen hemma eller på sjukhus. Kirurgisk abort får endast utföras på sjukhus eller kliniker med särskilt tillstånd och går till så att livmodern töms med en vakuumsug. Vid sena aborter efter tolfte graviditetsveckan görs aborten i två steg där man med hormoner framkallar förlossning och skrapar efteråt. Aborträtten främjar ett oansvarigt beteende. Med abort som utväg struntar många, i synnerhet ungdomar, i att ta ansvar för sina handlingar.


De kan ha oskyddat sex med flera partners. En ny studie visar att fyra av tio unga flickor som vill göra abort har genomgått minst en abort tidigare. Det uppmuntrar till ett själviskt beteende. I många länder är abort förbjudet, även om kvinnan blivit våldtagen, om graviditeten utgör en fara för hennes liv eller om hon är självmordsbenägen.


Vi vet att abortförbud inte leder till att färre kvinnor gör abort. Det enda resultatet är fler osäkra aborter. Miljontals kvinnor lider av komplikationer i samband med osäkra aborter.


Det vanligaste skulle jag säga är att abort är att jämställa med mord.

Statistiken talar alltså emot det första argumentet. Sverige sker före vecka 9. Det andra argumentet är att aborter sker vare sig vi vill eller inte. Carina Hägg igen: ”Sexualupplysning, tillgång till preventivmedel och säkra aborter är de verktyg kvinnorna förnekas. Medan de som är för abort har ganska många konkreta och välgenomtänkta argument , i alla fall verkar det så av det som jag har hittat på nätet.


Det finns nästan bara sidor där de som är mot abort ”svarar” på argumenten som de som de som är för abort har. För den som tycker att det är viktigt att förstå sin meningsmotståndare kommer jag nu försöka förklara varför vi abortmotståndare brukar motsätta oss abort även när graviditeten är en följd av våldtäkt. Rent biologiskt är detta sant. Varje abort dödar en liten människa. Andra vanliga argument är att fostret inte kan betraktas som en egen person och att abortförbud inte minskar antalet aborter utan bara leder till illegala aborter där modern riskeras att skadas eller dö, samt att alla barn förtjänar att födas välkomna och önskade.


En abort framställer mycket känslor och både fysisk och psykiskt lidande. Känslomässigt är det inte ovanligt att kvinnan känner tvivel efter en graviditet kring om hon gjort rätt eller inte. Samtidigt känner de flesta kvinnor en lättnad över att aborten är avklarad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg