onsdag 13 juli 2016

Existentiell teori

Terapiformen har utövare över hela världen och förekommer särskilt i flera länder i Europa, USA, Mexiko och Australien. Sällskapet för existentiell psykoterapi är en ideell förening, vars ändamål är att främja existentiella perspektiv och existentiell psykoterapi och psykologi, vara en aktiv röst i samhället och utgöra ett forum för existentiell praktik och teori. Välkommen att botanisera, gå med i föreningen och delta i samtalet.


EXISTENTIELL COACHING. Den första svenska boken i existentiell coaching, teori och praktik, för dig som arbetar med existentiella samtal. Författare Elisabeth Serrander och Ann Lagerström, Studentlitteratur AB.

Med förord av professor Emmy van Deurzen. Existentiella perspektiv. Risken är att stirra sig blind på symptom och metod och därmed försumma de för patienten viktiga existentiella dimensionerna. Denna dags utbildning syftar till att ge ökad existentiell kompetens till kursdeltagaren.


I mötet med patienten är det viktigt att behandlaren inte är rädd för att bemöta patientens existentiella frågor. Kursen innehåller bland annat följande moment- existentiella filosofins perspektiv på vägledning,- existentiella psykologins perspektiv på vägledning. Sök bland över 30uppsatser från svenska högskolor och universitet på Uppsatser. En handbok för dig som vill föra in det existentiella perspektivet i din praktik.


Emmy Gut och Simone de Beauvoir) tidigare har tänkt och skrivit om existentiella perspektiv på att bli och att vara gammal, behöver också tankar kring det existentiella hela tiden utvecklas.

Huvudlitteratur på diplomutbildningen. Den existentiella dimensionen berör frågor om liv och död. Under senare år har det skett en allt större fokusering på frågor och problem i samband med döden och döendet.


Denna bok är ett humanistiskt bidrag till de frågor och problem som uppstår när människan närmar sig livets slut. Dessa frågor behandlas utifrån ett etiskt, existentiellt och psykologiskt perspektiv. Ett samhälle eller en organisation i kris står på randen av ett sammanbrott och kan utvecklas i vitt skilda riktningar, beroende på vad som görs.


Något motsvarande, menar de existentiella psykologerna, gäller för en människa i kris. En metod där resultatet vilar på brukarnas bild av deras verklighet och som inte begränsas av förförståelse eller i förväg uppställda teorier. Försök att använda hans teori för att förklara skillnader och särdrag hos raser och etniska grupper ser han som helt oacceptabla. Det är nonsens, hävdar han, och strider helt mot MI- teorin som förklarar att varje individ – även enäggstvillingar – har en unik kombination av intelligenser.


Båda menar dock att barnets personlighet formas av hur varje fas genomlevs. Det existentiella historiebruket blir ofta tydligast när det handlar just om historiska övergrepp mot folkgrupper: dessa erfarenheter svetsar samman den utsatta folkgruppen ännu mer. Moraliskt historiebruk: Det moraliska historiebruket handlar om att granska och kritisera, och lyfta fram begångna orättvisor och utsatta grupper. Jag har en bred teoretisk bakgrund och är utbildad inom modern psykodynamisk affektfokuserad teori (PDT), kognitiv beteendeterapi (KBT), dialektisk beteendeterapi (DBT), existentiell teori , Eye Movement Desensitisation and Reprocessing (EMDR), PE-prolonged exposure metod med traumafokus. Nackdelar med perspektivet.


Visst målar humanisterna upp en trevlig bild av mänskligheten men den är inte realistisk. Människor gör inte alltid bra val och alla. Teorin om människans identitetsutveckling.

Individen måste vara redo för nästa fas för att kunna ta sig genom den på ett önskvärt sätt dvs. Eriksons teori omfattar människans hela liv. Om man jämför Boss teori om hälsa med Nordenfelts, så slås man av att likheterna är uppenbara.


Nordenfelts teori fokuserar på att ”hälsa är att ha förmåga att förverkliga sina vitala mål under acceptabla omständigheter”, och Boss menar att ”hälsa är att ha friheten att förverkliga sin möjligheter”. Framför allt är jag, hoppas jag, noggrann med att påpeka att det inte rör sig om en teori. Det är viktiga skillnader i anspråk mellan en teori och ett perspektiv.


Det sistnämnda förhåller sig exempelvis till flera olika fält, och lärande och utbildning rör många olika frågor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg