måndag 18 juli 2016

Familjerätten ensam vårdnad

Den förälder som anser att samarbetet kring vårdnaden om ett barn inte fungerar, trots upprepade försök, kan ansöka om ensam vårdnad. När man ansöker om ensam vårdnad bör man kunna påvisa att ensam vårdnad är det bästa för barnet. Domstolen kan inte besluta att vårdnaden ska vara gemensam om båda föräldrarna motsätter sig detta. Här kan du läsa mer om hur du kan göra för att få ensam vårdnad.


Ensam vårdnad innebär att en föräldrar är ensam vårdnadshavare för ett barn.

Du får även information om vad ensam vårdnad rent faktiskt innebär. På familjerätten kan du få hjälp eller rådgivning om frågor som rör separation, skilsmässa, vårdnad , boende och umgänge, faderskap samt adoptioner. Om mamman är ogift vid barnets födelse får hon automatiskt ensam vårdnad.


Om föräldrarna inte är överens om vårdnaden av barnet. Om ni har svårt att komma överens om ett barns vårdnad , boende och umgänge kan ni kontakta socialtjänstens familjerätt. Vi kan ge stöd genom samarbetssamtal och bistå med att upprätta ett avtal.


Vidare enligt 5§ ska rätten även fästa vikt vid hur väl föräldrarna kan samarbeta, ju sämre samarbetsförmåga desto större benägenhet att ge ensam vårdnad till en förälder. Rätten får inte döma till gemensam vårdnad om båda parter motsätter sig detta, kap 5§ FB.

Vårdnaden påverkar inte umgängesfrågan. Barnet har rätt till umgänge med båda sina föräldrar. Om barnet önskar detta umgänge så har båda föräldrar som uppgift att se till att det genomförs.


Men den förälder som har ensam vårdnad har yttersta ansvaret för att barnets behov blir uppfyllda och att ni har ett. Om avtalet innebär att en av föräldrarna ska ha ensam vårdnad ska socialnämnden godkänna det om det är till barnets bästa. Familjerätten ett alternativ för föräldrar som kommer överens. Om två föräldrar som inte bor tillsammans kan enas i frågor som vårdnaden , boendet eller umgänget rörande barnet kan detta lösas genom en frivillig överenskommelse med hjälp av familjerätten. Skulle en sådan (som ofta tar tid att lösa) ge ett utfall att exempelvis modern ska ha ensam vårdnad så är det också modern i fråga som på egen hand bär det juridiska ansvaret och är den som fattar de beslut som rör barnets framtid.


Emellertid så innebär inte ett beslut om ensam vårdnad att fadern utesluts. Om gemensam vårdnad inte fungerar kan du under vissa förutsättningar yrka om så kallad ensam vårdnad. Under senare år har dessa tvister ökat markant i Sveriges tingsrätter. Vad gör kommunens familjerättsgrupp? Vid ensam vårdnad är det en vårdnadshavare ensam som beslutar i sådana frågor.


Avtala om ensam vårdnad 5. Umgängesrätt vid ensam vårdnad. Det går även att ansöka om ensam vårdnad om en eller två av föräldrarna anser att detta skulle vara det bästa för barnet.

ENSAM VÅRDNAD I vissa fall är det inte lämpligt med gemensam vårdnad. Så kan vara fallet när föräldrar befinner sig i en djup och svår konflikt eller den ena föräldern utsatt den andra föräldern för våld. Domstolens bedömning i vårdnadsfrågan ska utgå från barnets bästa i det enskilda fallet. I samband med att faderskapsbekräftelse eller föräldraskapsbekräftelse upprättas hos familjerätten kan anmälan göras om gemensam vårdnad.


Enskild vårdnad innebär att en förälder ensam har det juridiska vårdnadsansvaret för barnet. Hjälp att samarbeta om barnen. Om ni föräldrar inte kan komma överens om vårdnad , boende eller umgänge kan vi på familjerätten hjälpa till med: samarbetssamtal - frivilliga, kostnads­fria samtal med fokus på barnen. Olika mallar inom familjerätt att ladda ner.


Hos oss hittar du ett säkert bibliotek av avtalsmallar, vare sig det gäller testamente, äktenskapsföror samboavtal, underhåll avtal som rör barn som vårdnad , boende och umgänge. Läs mer om våra avtalsmallar och ladda ner. Oavsett om det rör sig om att ansöka om ensam vårdnad , planera för gemensam vårdnad eller om du har hamnat i en vårdnadstvist hjälper vi dig så att ditt barns rättigheter respekteras. Du måste ta upp det med familjerätten , vad jag förstår kan de vägra dig enskild vårdnad även om pappan skriver på.


Lagstiftningen är ju sådan att gemensam vårdnad ska vara normen för alla föräldrar. Men du måste ju kunna prata med pappan om vad han tycker i frågan först, kanske vill han inte alls skriva på. I de fall föräldrarna är gifta blir båda vårdnadshavare från barnets födsel.


Om detta inte görs kommer barnets mor få ensam vårdnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg