torsdag 28 juli 2016

Abort fakta

Fakta om aborter och abortlagen i Sverige. Abort betyder avbryten graviditet! En klar majoritet av aborterna är så kallade medicinska aborter. I Sverige har vi fri abort enligt lagen och den som är gravid bestämmer själv om abort.


Abort fakta

Det finns olika sätt att göra abort. Graviditeten avbryts antingen med hjälp av tabletter eller genom en mindre operation. Spontan abort är detsamma som spontant missfall. Till vardags är det inducerad abort vi syftar på när vi pratar om abort. I Sverige är abort lagligt, men trenden pekar mot att fler länder och stater förbjuder eller begränsar aborter.


Med detta sagt bjuder vi här på tio fakta som du bör veta om de ofödda fostren som många väljer att abortera bort. Endast läkare och vårdinrättningar godkända av Socialstyrelsen får genomföra aborter. Aborträtten gäller alla gravida i Sverige, oavsett om man är medborgare eller bosatt här. Vid sena aborter efter tolfte graviditetsveckan görs en kombination av medicinsk abort och kirurgisk abort.


Man börjar med att ta tabletter med antihormon som vid medicinsk abort och två dagar senare blir man inlagd och får en kombination av tabletter att svälja samt slidtabletter för att sätta igång värkarbetet och för att föda fram fostret. Källa: Socialstyrelsens statistik om aborter. Bland yngre kvinnor har tonårsaborterna minskat under den senaste tioårsperioden. I Malta är aborter är helt olagligt, oavsett anledning. I Portugal, Irland och Polen tvingas kvinnor som vill göra abort , men som inte uppfyller kraven, iväg till andra europeiska länder.


Femtio år efter att svenska kvinnor smög iväg till Polen för att avsluta oönskade graviditeter kommer nu de polska kvinnorna hit. Man skiljer mellan terapeutisk abort , som utförs av hänsyn till moderns hälsa, och selektiv abort , där ett foster aborteras men där inget hot mot moderns medicinska hälsa finns. Ibland avslutas graviditeten med att embryot dör och graviditeten avslutas utan att livmodern stöter ut det, vilket kallas missed abortion.


Det spelar ingen roll vad du tycker om abort , vilken sida du står på, men här. Du kan ringa abortmottagningen och boka tid. Det kan vara bra att boka en tid så snart som möjligt eftersom det kan vara väntetid.


Där kan du ställa dina frågor och få ett personligt svar av en sjuksköterska, barnmorska. Stöd innan och efter aborten. Känns aborten jobbig kan du även få samtalsstöd i form av en kurator eller en psykolog. Det kan även hjälpa att prata med en närstående, det är helt upp till dig som är gravid.


I Ryssland är abort är lagligt och kostnadsfritt. Men det finns också starkt motstånd. I den ryska regionen Yaroslavl deklarerade kyrkan ”en dags tystnad utan aborter ” och menade att man hade det lokala hälsodepartementets stöd.


Medicinsk abort görs med en kombination av två läkemedel. Enligt islam är det inte tillåtet att göra abort under något stadie av graviditeten utan giltig anledning. Det er eit sprik mellom sjukehusa i andelen medikamentell abort. Den skilnaden kan skuldast at ikkje alle sjukehus har tilbod om medikamentell abort i 9–svangerskapsveke.


Abort fakta

Naturligtvis spelar en människas grundläggande etiska övertygelse en avgörande roll. Den som bekänner sig till en religion där abort är fel tänker sig inte abort som en möjlighet medan den som har en livsåskådning där abort ibland är rätt kan tänka sig den möjligheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg