måndag 25 juli 2016

Copyright bilder

Alla bilder som är fotograferade i modern tid är skyddade – antingen av upphovsrätt eller av en särskild fotorätt. Trots lagarna stjäls det ändå bilder , inte minst på nätet. Gratis bilder och filmer som du kan använda överallt Pixabay är en levande community för kreativa människor som delar upphovsrättsfria bilder och filmer med varandra.


Allt material publiceras under Pixabays licens, vilket gör det tryggt att använda det utan att behöva be om tillåtelse eller ange konstnärens namn - även i kommersiella syften. I Sverige gäller det beslutets text, inte bifogade. Vill man absolut att det skall finnas med i filen så har ju jpeg ett fält i sitt filhuvud för valfri kommentar - lägg något där istället, sluta förstöra era vackra bilder med ful text!

Jag tänker inte lägga in copyright på fotosidans bilder , men jag vill veta hur man går till väga om det skulle behövas nån gång. Däremot Lennart Nilssons bilder av insidan av människokroppen, där är det ingen tvivel om utan att hans bilder uppnår verkshöjd med råge. Verkshöjd är en juridisk benämning och kan bara beslutas av en domstol. Den finns där av en anledning. I fall av är det just så – man får inte använda bilderna hur som helst.


Hittade en sida som verkar jätte trevlig. Gamla bilder där skyddstiden har gått ut. Bilder där det står tydligt uttryckt att bilderna får spridas fritt, även på nätet.


Det finns till exempel arkiv med fria bilder.

För gamla bilder har skyddstiden har gått ut då det har gått år sedan upphovspersonen dog. Som exempel kan nämnas gamla vykort eller bilder i böcker och. Måste man skriva copyright på sina sidor? Du kan med andra or om du vill, endast ange en e-post-adress eller dylik bredvid din copyrightsymbol.


Rätten till fotografisk bild gäller, där ej annat följer av vad i andra och tredje styckena sägs, intill utgången av tjugufemte året efter det år, då bilden framställdes. För fotografisk bild , som äger konstnärligt eller vetenskapligt värde, gäller rätten intill utgången av femtionde året efter det år, då fotografen avled. Text, musik, bilder , datorprogram - skapande som är tillräckligt originellt. Vad får man inte göra? Utan lov framställa exemplar eller tillgängliggöra verk.


Förhandla me anmäl eller stäm den som inte följer reglerna. Undvik upphovsrättsproblem genom att redan från början ta reda på om och hur du får använda de bilder du vill använda. Upphovsrätt och bilder.


En professionell fotograf skapar tillfället för din bild och låter inte de tillfälliga omständigheterna styra resultatet. Men vilka bilder får man då använda? Det är prisvärt att få en bra bild korrekt levererad.


En bild med såväl hög teknisk kvalitet som kvalitet avseende vad bilden ska förmedla ger ett mervärde i bildköparens verksamhet. Ibland anges att bilden är fri från copyright vilket inte alltid är korrekt. När det gäller enklare bilder som t ex Clip-art kan det stämma men om det rör sig om konstbilder bör Bildupphovsrätt eller upphovspersonen alltid kontaktas innan bilden nyttjas.


Du kan skriva in information om vem som är upphovsman till en bild.

Visuellt syns endast med ett copyright -märke vid filnamnet. Search through thousands of royalty free images on Pexels. You can use all images on Pexels for free, even for commercial use.


Behöver du hjälp att hitta dem kan du använda Everystockphoto, som är en sökmotor för fria bilder. Du har ju faktiskt fått den helt gratis. Här är bra sajter där du hittar fria bilder att använda: 1. Letar du efter riktigt snygga högupplösta bilder på natur och omgivningar är Unsplash sidan för dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg