fredag 5 februari 2016

Ta bort mossa på tak

Ledande tillverkare av Tak. Se Plannjas produkter här. Läs om Plannjas Taksäkerhet här! Sök smidigt på vår hemsida. Hitta närmaste återförsäljare här! Kulörprogram med RAL- och NCS.

Ladda ner kulörprogram här. Bygghandel, Plåtslageri, Husfabrik. Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom renovering och bygg. Så växer mossa på taket. Allt som ramlar och fastnar på taket , till exempel löv, fågelspillning, frön från träd och pollen, blir till slut gödning – och på så sätt kan mossan börja växa på och efter en längre tid in i takpannorna.


Så tar du bort mossan på taket. Använd en takskrapa och skrapa bort mossan. Det bästa sättet att ta bort mossa på tak är att ta det säkra före det osäkra.

Se till att spola uppifrån och nedåt, så att vattnet rinner av taket. Det finns olika sorters takskrapor, vissa kan du använda från marken eftersom de är utrustade med teleskopiskt skaft. Problemet med frostsprängningar uppstår när vatten trängt ner i pannorna, vilket mossa och lavar hjälper till med. Därför är det klokt att då och då befria ditt tak från påväxten. Det finns tyvärr inget sätt att ta bort mossa från tak som inte innebär handgripligt arbete.


Men det finns trick som gör att din arbetsinsats. För att få bort alger och mossa från taket finns det olika algmedel att använda sig av. Medlet hittar du i välsorterade byggvarubutiker.


Följ instruktionerna på flaskan eller fråga om råd i butiken. Det allra vanligaste är att du häller ut medlet, sopar och spolar av med en vattenslang. När du har borstat rent taket från de största bitarna av mossa kan en ogräskniv användas för att ta bort resterande påväxt i skarvar och vrån. Om vinden och solen kommer åt så växer ingen mossa.


Så om du vill ta bort orsaken så blir du nog tvungen att såga ned träd eller buskvegetation som skuggar takfallet. Annars kanske du får leva med att ta bort mossan med jämna mellanrum. Du lägger bara borsten på taket och drar den neråt, fram och tillbaka, se även videoklippen. Med regelbunden sopning av taket så undviker du också att mossa börjar växa och som till slut förstör ditt tak.


Det här verktyget förenklar ordentligt när du ska ta bort mossa och skräp från taket.

Mossa trivs i skugga och fuktiga miljöer, därför är skuggade tak särskilt utsatta för denna typ av växt. För att ta bort mossa från takpannor fullständigt, måste man därför se till att ingen del av taket är skuggat samt att takavvattningen fungerar optimalt. Intressant och bra artikel.


Räcker det att spruta på medlet för att ta död på mossan och få ett rent tak ? Eller behöver jag först skrubba bort mossan mekaniskt och sedan applicera medlet för att hålla mossan borta? Hur viktigt är det att ta bort mossa på taket ? Om man inte tycker om att ha mossa på taket kan man förstås ta bort den, men det är inte nödvändigt. Det är först och främst en estetisk fråga.


När det blåser eller regnar ramlar det ner en del, så till viss del sköter det sig själv. Tack för ett intressant inlägg och mycket matnyttig information! Precis som många andra har jag genom årens lopp haft återkommande problem med mossa på tak och takpannor.


I dag ägnade vi dagen åt taket. Vi bor i sutteränghus så ena sidan av taket (söderläge) blir väldigt svårt att nå, men vi såg att på den sidan fanns nästan INGEN mossa alls, men på norrsidan var det desto mer. Jag fick vara den som gjorde jobbet då sambon inte gillar höjder, det gick jättebra.


Klicka här för att registrera dig. Avlägsna mossa från tak. Skulle det behövas under arbetets gång att delvis renovera taket så löser vi även det.


Välkommen att kontakta oss redan idag för en offert! Taket moss är fula och kan så småningom äta bort på integriteten för ditt tak. Mossa växer i fuktiga, skuggiga platser på taket.


Om delar av ditt tak är dolda från solen, är det inte ovanligt för moss att växa i dessa fläckar. Göra en hemmagjord rengöring lösning för snabba och effektiva sätt att ta bort mossa från tak. En annan faktor är hur du sköter taket. Du bör se över taket efter vintern och under hösten efter lövfällningen.


Har ett hus från 90-talet med svarta pannor. Har inte så mycket mossa men vill ta kål på de som finns där. Nån som testat julas mossdödare? Samtidigt tänker jag att de tar väl typ ett år för att veta om de funkar eller dör de rätt omgående och går det sen att blåsa bort mossan med högtryckstvätt lätt?


Mossa på taket Mossa kan vara vackert men kom ihåg att det kan orsaka stora skador på ditt tak. Har du mossa på taket så riskerar takpannorna att spricka och orsaka fuktskador. Ha därför som vana att rensa bort mossan från taket så fort våren tittar fram och snön försvinner från taket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg