torsdag 4 februari 2016

Särbo med barn bostadsbidrag

Om ditt barn bor hos dig ungefär halva tiden kan du få bostadsbidrag om du har vårdnaden om barnet. Hur fungerar ekonomin om man blir gift särbo? Bidrag när man är särbo - alltforforaldrar. Räkna ut ditt preliminära bostadsbidrag.


Jag lever i en särbo relation idag. Med en kvinna som har tre barn. Vi har tagit det väldigt lugnt. Barnen har fått styra. Efter ett år fick de veta att vi var ett par.


Fram tills dess träffades vi kanske en gång eventuellt i veckan, oftast inte alls när vi hade barn. Men just den här sidan är vi inte klara med ännu. En kvinna i Jönköping nekas bostadsbidrag av Försäkringskassan, trots att hon bor ensam med sina barn. Kan jag få bostadsbidrag ? MVH Emilia Sajtvärd på Åland I Sverige tar det ju ett år innan en skilsmässa får laga kraft om man har små gemensam barn. Någon som vet hur man fyller i om bostadbidrag?


Visst är det så om man är gifta, även om man är särbos att om jag själv ska söka bostadsbidrag så kan jag bara göra detta om min man inte har möjlighet att hjälpa mig ekonomiskt? Dvs han är försörjningsskyldig för mig eftersom vi är gifta? Och samma sak gäller med försörjningsstöd?


Vi planerar att bli särbo om ett halvår. Svar Pengarna bara rasslar in: Hej Min man skrev sig på sin nya lägenhet och gick till fkassan å sa att jag drar runt huset själv nu,så jag fick bostadsbidrag för visst antal kvadrat. Analyser visar att föräldrar med barn som bor växelvis och som får både bostadsbidrag och underhållsstöd vid växelvist boende sammantaget får en större ekonomisk ersättning än föräldrar som har barn boende i hushållet hela. Vad händer med bostadsbidraget om jag flyttar?


Skulle du flytta måste du ansöka om bostadsbidrag på nytt eftersom bidraget endast gäller den bostad där du bor och är folkbokförd. Funderar mycket på att det kanske är lösningen för min man och mig. Skrivet av: Särbo familj? Han har ett hemskt humör, vilket jag inte tycker är bra för barnen. De yngre personer som inte har barn och inte har så stor inkomst kan ha rätt till bostadsbidrag.


Försäkringskassan hanterar bostadsbidragen till de yngre och det går enkelt att kolla på Räknautbostadsbidrag kan ni undersöka om ni har rätt till bostadsbidrag. Har vuxna barn , barnbarn och vänner som jag umgås med. Det är full fart med trevliga kolleger.


Min särbo bor på landet i fint hus. Han gick i pension relativt tidigt, vid års ålder. Han tänkte då få några extra fina år och kunna umgås mer med mig och så vidare.


Istället eskalerade problemen med hans yngste son, som är helt. Tror inte att du kan skriva barnen på en adress och ha dem boendes på en annan. Kontakta socialen i hemkommunen, eftersom ni måste ha ett umgänges och vårdnadsavtal för barnen. Du kan inte få bostadsbidrag som inneboende, inte heller om ni delar bostad och du betalar halva hyran!


Mat och hyra till barnet , hur gör man. Hur mycket du kan få beror på dina inkomster, dina boende­ kostnader, bostadens storlek och hur många barn du har. Du söker bidrag utifrån vilka inkomster du tror att du kommer att ha under året. Man kan ha rätt att ansöka om bostadsbidrag som barnfamilj även om barnen inte bor hemma på heltid.


Tidigare kunde endast den förälder som barnen var folkbokförd hos ansöka om bostadsbidrag. Detta trots att barnen bodde lika delar av tiden hos bägge föräldrarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg