onsdag 10 februari 2016

Ångest depression

Få bort din ångest och oro i dag med ljudbok. Nationella riktlinjer för depression och ångest innehåller rekommendationer om åtgärder för vård vid depression och ångestsyndrom. De omfattar bland annat diagnostik, utredning och omhändertagande samt behandling och gäller såväl barn och ungdomar som vuxna. Riktlinjerna vänder sig till beslutsfattare och profession inom området. De som har lätt för att få ångest har en tendens till att överskatta faror.


Panikångest – plötslig ångestattack.

Men på lång sikt förvärras både ångest och depression av alkohol. Det ökar även risken för att du ska få allvarliga självmordstankar. Det är viktigt att du berättar för vårdpersonalen hur mycket och hur ofta du dricker. Annars finns det risk att behandlingen inte fungerar. Psykoterapi kan hjälpa vid depression.


Till oss kan du komma via remiss från exempel vårdcentralen. Vi arbetar på uppdrag av Stockholms Landsting. Depression , ångest och stress attackerar vår prefrontala cortex.

Det är där vi utför vårt mest avancerade tänkande, där vi föreställer oss framtiden, bedömer strategier för att lösa problem och fattar beslut. Detta område är också relaterat till det limbiska systemet – vår emotionella hjärna. Men ångest i stor utsträckning är ett problem. Det är mycket vanligt med depression i hela världen.


Bara i västvärlden blir hälften av alla kvinnor, och en fjärdedel av alla män, deprimerade någon gång under sitt liv. WHO (Världshälsoorganisationen) klassar depression som den fjärde vanligaste anledningen till allvarlig ohälsa i världen. Ibland vet man vad som framkallat ångesten , ibland inte. Ibland har jag lätt ångest , ibland är den outhärdlig. Tips: Du kan öva på att hantera ångest genom att försöka stanna kvar i känslan tills den går över.


Nedstämdhet, oro och ångest är naturliga reaktioner på svåra händelser i livet. Om du till exempel har förlorat jobbet, fått problem med ekonomin eller dina nära relationer, kan du må dåligt under en period. Det är också vanligt med nedstämdhet utan någon tydlig anledning.


LÄS OCKSÅ: Bästa metoden för att bota social ångest Jag behöver finnas till för mitt barn I dag har han fått diagnosen dystymi, långvarig depression , men Christian är osäker på att det stämmer. Han mår bra och senast han hade en depression och panikångest är tre år sedan. Sedan fem år går han på antidepressiv medicin. Självmordsförsöken bland unga kvinnor har ökat dramatiskt och det är allt fler som vårdas på sjukhus för depression eller ångest , det visar Socialstyrelsens senaste folkhälsorapport.


Netdoktors expert, Jan Wålinder menar att det speglar samhället.

Huvudregeln är att söka hjälp när du känner att du liksom inte klarar av dig själv. Då tycker jag att man ska söka hjälp 1procent av gångerna för att depression är en dödlig sjukdom. Man hade aldrig fått för sig att behandla en cancertumör själv och jag tycker inte att man ska tänka så när det gäller depression heller. Det finns effektiva behandlingar både med läkemedel och kognitiv beteendeterapi (KBT) som är viktigt att känna till.


WeMind Ångest och depression är en specialistpsykiatrisk verksamhet som tar emot patienter med svår ångest - och depressionsproblematik. Remiss skickas via journalsystemet TakeCare eller via brev. Om du har en depression är det vanligt att du blir lättirriterad och får svårt koncentrera dig. Du kan också ha svårt att fatta beslut, ha ångest och sömnproblem. Många människor som lider av ångest eller depression dricker alkohol för att döva sina besvär.


Med antidepressiva mediciner kan man komma åt grundsymptomen och därmed vara människor till hjälp att sluta med droger. På så vis kan antidepressiva medel minska tendensen till missbruk vid psykisk sjukdom. Det indikerar var en patient befinner sig i sjukdomsförloppet - normalt-, milt-, moderat-, eller svårt tillstånd.


Några av de signalsubstanser som är inblandade vid depression är serotonin, noradrenalin och dopamin. HAD-skalan kan också med fördel användas för att följa ett förlopp. De påverkar en persons sinnesstämning, känslor och tankar, och bland annat hur man upplever sorg, ångest och oro.


Antidepressiva läkemedel påverkar och ökar aktiviteten hos signalsubstanserna. Vid medelsvår depressiv episod har patienten oftast svårt att fortsätta med sina vanliga aktiviteter. För svår depression ska samtliga av de tre huvudkriterierna föreligga plus minst ytterligare fem av resterande kriterier, totalt minst åtta.


Vid svår depression är individen mycket funktionsnedsatt och kan behöva sjukhusvård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg