fredag 28 september 2018

Preventivmedel utan östrogen

Alltid fri frakt hem till dörren. Det är också viktigt att ta hänsyn till din medicinska historia när du väljer preventivmedel. Har du till exempel haft en blodpropp eller har svår migrän ska du inte använda preventivmedel som innehåller östrogen.


Preventivmedel utan östrogen

Detta kommer den barnmorska eller gynekolog som hjälper dig med preventivmedel att fråga dig om. Preventivmedel med hormoner P-piller. P-piller innehåller könshormonerna östrogen och gestagen. Tabletterna tas varje dag och ger ett mycket säkert skydd mot graviditet. P-ringen är en mjuk genomskinlig plastring som du själv sätter in i slidan och låter sitta i tre veckor i taget.


Här hittar du information om preventivmedel för kvinnor som innehåller hormoner. Resonera med din barnmorska eller gynekolog om vad som passar dig. En tablett tas varje dag utan något uppehåll. Det är viktigt att inte glömma något piller men det är mindre känsligt med den exakta tidpunkten än om man använder minipiller. Om man glömmer något eller några piller riskerar man att bli gravid och annat skydd t. Enligt Mayo Clinic och Food and Drug Administration , vilka typer av preventivmedel utan östrogen inbegriper hinder , in enheter och vissa kirurgiska metoder.


Hinder Barriärmetoder innehåller ingen östrogen och inkludera manliga och kvinnliga kondomen och spermiedödande gelé och krämer , som du kan använda tillsammans med kondom. Hitta alternativ utan hormon. Många kvinnor kan av medicinska skäl inte använda östrogen som preventivmedel , och vissa lider av biverkningar från syntetiskt progesteron, gestagen.


För dessa är utvecklingen av fler icke-hormonella metoder särskilt viktig. Att nå ut med information. Jag bör efter ett flertal proppar i min familj inte äta en viss typ av preventivmedel. Utan östrogen , är det så? Det östrogen som finns i p-piller ska inte användas mot klimakteriebesvär eftersom det är alldeles för kraftigt verkande.


Minipiller, som bara innehåller ett gestagen, fungerar oftast bra om du fortfarande blöder någon gång, fast oregelbundet. P-spruta är ett högdoserat mycket effektivt preventivmedel. P-ring är ett kombinerat hormonellt preventivmedel för vaginalt bruk i form av en plastring med tre veckors effekt.


P-ringen kan med fördel användas utan uppehåll med byte var tredje vecka för att minska menstruationsrelaterade besvär. Om blödning uppstår kan 3–dagars uppehåll göras med bibehållen preventiv effekt. Till preventivmedlen kan räknas också naturliga preventivmetoder, såsom att avstå från samlag då befruktning skulle vara mest sannolikt, och sterilisering.


Preventivmedel utan östrogen

Några vanliga preventivmedel är kondom, p-piller och spiral. Hormonella preventivmedel baseras på de två hormonerna gestagen (syntetiskt tillverkad hormon som har en kemisk struktur av samma typ som progesteron (gulkroppshormon)) och östrogen. Det är oftast konstgjort östrogen som kallas etinylestradiol, och det liknar kroppens eget östrogen.


Du kan till exempel få finnar, minskad sexlust eller känna dig nedstämt. Biverkningarna brukar försvinna efter ett par månader, men vissa känner sig påverkade länge och då kan det finnas anledning att prova andra preventivmedel , med eller utan hormoner. Det första hormonet är östrogen.


Kontraceptiva implantat är små apparater som innehåller progesteron. Alla preventivmetoder kan startas när som helst i menstruationscykeln, så kallad Kvickstart. Kopparspiral kan användas som akut preventivmedel. Ulipristalacetat (UPA) och levonorgestrel (LNG) kan användas som akut preventivmedel. Hormonspiral kan ge en blödningsfri och smidig övergång till substitutionsbehandling med östrogen.


Sterilisering är en väl drastisk åtgärd i denna lågfertila grupp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg