fredag 7 september 2018

Hur gör man abort

Du har också rätt att ändra dig när som helst före själva aborten. En abort gör inte att det blir svårare att bli gravid i framtiden. Du kan få stöd efteråt. En del personer som gör en abort känner sig nedstämda efteråt.


Andra känner sig lättade.

Känslorna kan också komma en tid efteråt. Fri abort till vecka 18. En kvinna som vill göra abort har rätt till det före utgången av graviditetsvecka 18. Därefter är det Socialstyrelsens rättsliga råd som tar beslut om abort. Risken för komplikationer är mindre ju tidigare aborten görs.


Metoderna för abort är olika beroende på hur långt gången graviditeten är. Den medicinska aborten fungerar så att man får hormontabletter som skapar sammandragningar i slidan vilket efter 2-dagar leder till ett missfall. Efter att man genomgått en abort har man ofta kraftiga blödningar under 2-veckor.

Om man gör en abort sent, efter 18:e veckan, krävs det att man gör en kirurgisk abort. Att avbryta en graviditet kallas för abort. Hur man gör aborten beror på hur långt gången graviditeten är.


Fram till vecka kan man göra abort utan att motivera till varför. Efter vecka så måste man gå via socialstyrelsens rättsliga råd för att få lov att göra abort. Denna tillåtelse kan man söka fram tills vecka 22.


Abort innebär att avbryta en graviditet. I Sverige har vi fri abort. Du som är gravid får alltså själv bestämma om du vill göra en abort. Efter vecka i graviditeten görs dock inga aborter eftersom man anser att fostret skulle kunna överleva utanför livmodern då. Hej, Först lite bakgrund: Jag och mannen kämpar för att komma tillbaka i vårt förhållande till varandra, det.


När man står inför valet att göra en abort är det vanligt att man har många frågor. Baaam frågade Åsa Enervik, barnmorska på RFSU, om allt från hur en abort praktiskt fungerar till om det kan påverka om man vill bli gravid i framtiden. Medicinsk abort är som det låter en abort framkallad genom medicinering, dvs med tabletter. En kirurgisk abort innebär att man gör ett fysiskt ingrepp, även kallad skrapning.


Gör man en sen abort använder man sig av den så kallade två-stegs-metoden.

Läs mer om hur man gör och vad medicinsk och kirurgisk abort innebär. Om man väljer att göra en abort måste det ske inom 1dagar. Varför man valt just 1dagar är för att man anser att om det gått mer än 1dagar har själen andats in i fostret och allt som har en själ är ett liv. Man skall ringa direkt till närmaste Abortmottagning eller gynekologisk mottagning så snart man funderar på att göra abort. Då blir man erbjuden samtal med kurator och får en tid till läkare och barnmorska för rådgivning och undersökning.


Aborten inleds genom att man får en tablett med mifepriston. Hur genomförs behandlingen? Den aktiva substansen i tabletten gör att livmodern inte kan svara på kroppens eget graviditetsbevarande hormon, progesteron. Man måste svälja tabletten på kliniken men kan sen gå hem efter cirka 30–minuter.


Då kan det kännas skönt att veta att det finns många kvinnor med dig som har gått igenom precis samma sak. Jag tror man måste vara helt säker innan man gör det. Jag har gjort en, jag tog beslutet och på vul fick jag veta att jag ändå måste skrapas. Det finns inga gränser. Fruktansvär känsla och ja, något försvann från mig.


Just då, just den sekunden. Jag berättade det inte för någon, för hur ska man berätta, vad säger man. Tillslut kände ja, jag kan inte bära detta själv, så berättade för en vän som hade varit i samma situation men då som du valt att göra abort. Endast läkare och vårdinrättningar godkända av Socialstyrelsen får genomföra aborter. Aborträtten gäller alla gravida i Sverige, oavsett om man är medborgare eller bosatt här.


Svar behövs gärna rätt snabbt. Gå till närmaste ungdomsmottagning och kolla upp det. Jag vet inte om du varit när någon gång, men jag tycker i alla fall att man blir bemött på ett väldigt bra sätt.


Du får i alla fall ett bättre svar där än vad du kan få här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg