tisdag 25 september 2018

Heterosexualitet

Dock håller man fortfarande fast vid heterosexualitet som norm. Genom att heterosexualitet under så lång tid har upprepats och materialiserats i kyrkan som den enda begripliga sexualiteten med hänvisningar till kristen tradition har den kommit att framstå som den givna och normala sexualiteten på bekostnad av andra sexualiteter. Definition från Wiktionary, den fria ordlistan. Hoppa till navigering Hoppa till sök. har en artikel oheterosexualitet.


Det handlade bland annat om texter som eleverna läste där rollkaraktärerna var heterosexuella och där detta aldrig uppmärksammades, säger hon. Lättast så Det handlade också om att eleverna på olika sätt i förbigående talade om sig själva som heterosexuella. Heterosexualitet tas för given i olika delar av undervisningen. Vill du få tillgång till hela artikeln?


En norm kan beskrivas som ett sätt som vi förväntas leva efter, heteronormen slår fast att heterosexualitet är det normala. En viss andel av befolkningen dras sexuellt och skapar romantiska relationer till personer av sitt eget kön (homosexualitet) eller kan tänka sig båda könen (bisexualitet). Kursen Att desorientera vithet och heterosexualitet skapar en överblick av Sara Ahmeds tankar kring vithet och heterosexualitet som orienteringspunkter (points of orientation) och hur dessa orienteringspunkter kan användas som konstnärliga strategier inom scenkonst och performance. Vissa som kallar sig asexuella menar istället att asexualitet är deras sexuella läggning, istället för bisexualitet, heterosexualitet , pansexualitet eller homosexualitet.


Om du vill kalla dig för något och i så fall för va bestämmer du själv. Homosexualitet klassas allmänt, precis som bi- och heterosexualitet , som en sexuell läggning. Det finns emellerti och har historiskt funnits, olika uppfattningar om homosexualitet och en motvilja mot den.


Likaså har homosexualitet, på samma sätt som andra läggningar, från socialkonstruktuvistiskt håll setts som konstruerad. Att arbeta för ett jämlikt samhälle är svårt, det finns ett starkt motstånd. I vårt samhälle är homofobi, sexism och rasism sedan gammalt etablerade ideologier som samverkar för att bevara heterosexualitet , manlighet och vithet som det normala i samhället. Denna tradition måste vi bryta med.


Men att utmana denna ordning är inte. Glosbe, online-lexikon, gratis. Bläddra milions ord och fraser på alla språk.


Hip-hopartisten och radioprofilen Melinda Wrede delar med sig av sina erfarenheter av att först leva som heterosexuell för att vid års ålder bli kär i en tjej och sedan dess leva i lesbiska förhållanden. I skolans värld råder en tystnadens tyranni där heterosexualitet en är norm. Ingen tar sitt ansvar för att göra skolan till en trygg miljö där elever slipper. Manlig homosexualitet kan ärvas från modern. Men Sören Andersson på RFSL tycker att studien luktar unket.


Jag skulle tycka att det var betydligt mer nytänkande att någon gång utreda skälen till heterosexualitet , säger han. Via SD-arkivet kan vi se vad han och parhästen Mattias Karlsson ansåg vara prio ett att kampanja mot. Och det var de homosexuella. SDU kampanjade mot homoadoptioner och tanken på att heterosexualitet och homosexualitet var jämställda läggningar. När begreppet heterosexualitet först började användas av läkare var det en utveckling mot ett vetenskapligt sätt att se på sexuellt umgänge, som innefattade biologiska förklaringar till lust och attraktion.


Detta stod i kontrast mot tidigare viktorianska kärleksideal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg