tisdag 25 september 2018

Hur många lever med hiv i sverige

En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Trots viktiga framsteg är hiv alltså fortfarande, i söder om Sahara, en av de främsta orsakerna till sjukdom och död. Hiv och ojämställdhet. I nästan alla områden i världen ökar antalet flickor och unga kvinnor med hiv.


I många regioner i världen är flickor och unga kvinnor extra utsatta för att få hiv.

Risken att hiv överförs vid graviditet eller förlossning är mycket låg om behandling sätts in i god tid. Man beräknar att cirka miljoner människor bär på hiv. De finns runt omkring oss, de är du eller jag. Tack vare mycket bra behandling behöver ingen bli sjuk i sin hivinfektion idag. Ju fler människor med hiv som får behandling, desto färre kommer smittas av hiv , eftersom behandlad hiv inte överförs genom sex.


Epidemin bröt ut för över år sedan - och det finns inget botemedel för sjukdomen. Trots det pratar vi inte om sjukdomen och många unga tror att faran är över. Här kan du läsa mer om hiv , hiv -behandling, överföringen av hiv och livet för personer som lever med hiv.

Målet med denna information är att ditt bemötande av patienter inom hälso- och sjukvården, som ställer frågor om hiv eller som har. Det finns ingen statistik för hur många av dessa som utvecklat AIDS. Eftersom svenska HIV -positiva har tillgång till effektiva bromsmediciner är det ytterst få som utvecklar sjukdomen AIDS. Den inhemska smittspridningen är fortsatt låg och framför allt begränsad till grupper med högre risk att smittas.


Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser. Globalt lever mellan 3och miljoner människor i dag med HIV.


Rapporten syftar till att ge ny och uppdaterad kunskap om hur personer med hiv skattar sin livskvalitet relaterat till hälsoutfall, levnadsvanor och livsvillkor samt om skillnader mellan olika grupper. Anna-Mia EkströHej! Rapporten ”Att leva med hiv ” är den första heltäckande svenska undersökningen om hur det är att leva med hiv idag.


I undersökningen säger endast var tionde person att de upplever att de kan vara helt öppna med sin hiv -infektion. Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten säger att det inte finns någon uppskattning om hur många det rör sig om i hela landet. Sverige ökat med cirka 4per år. Det är nämligen inte partner till personer som lever med hiv i fasta relationer som läkemedlet är aktuellt för.


En hiv -positiv person som har behandlats i sex månader är inte längre smittsam. Det finns effektiva bromsmediciner och jag har många i min sociala krets som lever vanliga liv, fast med hiv.

Rapporten bygger på en studie där de tillfrågade har fått skatta sin livskvalitet och nöjdhet inom en rad frågor och områden. Av de som lever i extrem fattigdom är ungefär 3miljoner barn, alltså en högre andel än vuxna. Men siffrorna handlar om inkomster så de visar bara en del av bilden. När Peter för sex år sedan fick beskedet att han hade hiv bestämde han sig tidigt för att vara öppen med det.


Här berättar Peter själv om varför han tog det beslutet och hur det har varit att leva helt öppet med hiv. Med rätt behandling kan hiv i princip inte överföras till andra. Det är alltså helt onödigt att vara rädd för oss som vet att vi lever med hiv. Viruset kan överhuvudtaget bara föras vidare under speciella omständigheter.


Men den som inte vet om att den har hiv kan inget berätta. Forskning visar på att den stora majoriteten av överföringar sker just när den som har viruset är ovetandes om det själv. Han har fått diagnosen skrumplever. Hur länge kan man leva med skrumplever? Finns det någon behandling mot tillståndet?


Statistik är inte exakt, men välgjord statistik beskriver verkligheten så nära man kan komma. För att göra statistik finns metoder för att samla in, bearbeta och analysera siffermaterial.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg