tisdag 14 augusti 2018

Tvätta tak själv

Plannjas ambition är att skapa bättre byggnader. Kostnadsfri inspektion! Sök smidigt på vår hemsida. Hitta närmaste återförsäljare här! Kulörprogram med RAL- och NCS.

Ladda ner kulörprogram här. Bygghandel, Plåtslageri, Husfabrik. Sök efter Lägga Nytt Tak Själv nu på nya KensaQ. Jämför pris på produkter och återförsäljare inom renovering och bygg. Decatak svarar på vanliga frågor om att tvätta taket själv.


Vilket sorts tak kan jag tvätta ? Ett tak som är över år har oftast ingen skyddsbeläggning kvar – du ska bara tvätta ett tak som har beläggningen kvar. Det går visserligen att tvätta tak utan skydd men då får du bara ett estetiskt resultat.

Taktvätt utförs med utrustning speciellt framtagen för att tvätta tak. Oftast använder vi en mobil högrtycksvagn med en specialtvätt som påminner om en gräsklippare, som dras upp och ner på taket. Vi använder inga kemikalier eller rengöringsmedel. Tvätta tak är ju ett ganska nytt påfund.


Kan förstå om man har mycket mossa eller liknande som lägger sig men de flesta av oss behöver inte tvätta taken. Det kan verka lockande att ställa dig med en högtryckstvätt och spola uppåt på taket för att bli av med takmossa. Det första du måste tänka på är att vatten bör spolas uppifrån och ne så att det rinner av taket och inte in under takpannorna. Mitt tak är riktigt gräsligt på grund av alger och smuts.


Jag vill gärna göra rent det, men vad ska jag tvätta med – och hur gör jag det säkert? Lösning: Det behöver faktiskt varken vara svårt eller farligt att rensa ett tak från alger och andra beläggningar. Priset på hur mycket det kostar att lägga nytt tak varierar väldigt mycket.


Det beror på hur konstruktionen under ditt nuvarande tak ser ut och om ditt hya tak ska vara i takpapp, takplåt eller läggas som tegeltak. Och så påverkas så klart priset väldigt mycket av hur mycket du själv kan göra. Skonsam taktvätt som effektivt löser upp och tvättar bort beläggningar.


Biologiskt nedbrytbar produkt som gör ditt tak rent utan att skada takmaterialet. När det samlas löv, mossa och barr på taket kan de ge upphov till vattensamlingar och så småningom fukt och läckage. Därför är det viktigt att få bort allt från taket som hindrar regnvatten från att rinna fritt.

Du kan spola rent taket med en vattenslang, använda en lövblås eller sopa bort det som samlats där med en piasavakvast. När all lim- eller kalkfärg är borta och takytan rentvättad och torr ska du grundmåla med en oljebaserad färg. Först därefter kan du måla taket med latexfärg avsedd för tak. Det kan verka onödigt att lägga ner så mycket arbete på att tvätta ett tak som ändå ska målas över, men så är det inte.


Ett byte av tak är en mer genomgripande manöver och kostar mer, men du vet att taket i sin helhet blir nytt, säger Magnus Hidetun. Ditt tak behöver rengöras med jämna mellanrum och är inget Magnus Hidetun rekommenderar att du fixar på egen hand. Att tvätta sitt tak själv kan vara farligt. Höga höjder, halt underlag och kraftiga lutningar gör att taktvätt alltid ska utföras av utbildad personal. Vi är godkända att jobba på tak och har höjdutbildning.


Givetvis är vår personal försäkrad! Innan vi börjar tvätta ditt tak så kommer vi ut och genomför en besiktning. Kan ett nytt tak öka värdet på. Eller skall jag ta ett långt rör och tvätta taket med själv ? Innan du börjar måla är det viktigt att tvätta taket med en svamp och vatten som tillsatts med målartvätt för att avlägsna smuts och fett, annars riskerar du att färgen inte fäster ordentligt. Finns det gammal färg som flagnar ska du ta bort så mycket som möjligt av den innan du målar.


Det finns olika färger för olika tak , fråga personalen i butiken så får du hjälp att välja rätt färg. Här får du också hjälp att välja roller. Det är vanligast att måla taket vitt i en helmatt färg. Vitt reflekterar ljuset och ger rymd åt rummet, men det kan också vara fint att måla taket i en kulör som går ihop med väggen.


Tak målade med tvättbar färg tvättas med vatten och milt rengöringsmedel och torkas torrt. Du kan undvika smutsränder genom att tvätta en bit i taget och låta de tvättade ytorna överlappa varandra. Tänk dig för innan du börjar tvätta taket för långtifrån alla tak går att tvätta. Sober Takfärg använder du till de flesta tak , dock inte till spänn papptak eller trätak som du enklast målar med Panelgrund Grundfärg. Limfärgstak tvättar du ned och grundmålar med Spärra Grundfärg och täckmålar med Sober Takfärg.


Till kraftigt nikotinsmutsiga tak använder du Isolera RF innan du målar med Sober Takfärg. Att ta ner de existerande takpannorna, tvätta dem och lägga tillbaka dem efter att ha lagt ny papp o läkt är dyrare än att köpa nya takpannor. Snåla inte, byt hela taket så sover du gott i vinter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg