fredag 24 augusti 2018

Bouppteckning skatteverket hur lång tid

Bouppteckning ska skickas inom fyra månader. Informationsbrevet har ett ärendenummer samt personuppgifter om den avlidna personen. Tiden för att begära omprövning. Skatteverkets handläggningstid är för närvarande mellan fyra och fem veckor.


Justering vid långa och korta räkenskapsår. Man får räkna med att det tar minst några månader innan arvet betalas ut.

Om den avlidnes finanser är komplicerade eller om arvingarna är oense kan det dessutom ta betydligt längre tid. De moment som ska utföras innan arvet betalas ut är en bouppteckning och arvskifte. Då är bouppteckningen fullbordad. Vilka delar måste genomföras innan arvet kan fördelas?


Beslutet överklagas till allmän förvaltningsdomstol (§ stycket FL). Därefter ska handlingarna skickas in inom månad. Den som är skyldig att lämna in bouppteckningen får då en uppmaning att skicka in handlingarna inom ett visst datum.


Rent krasst, om du är enda arvtagaren, och redan har tillgång till konton mm så är det inget som hindrar att du börjar fördela delar arvet redan nu.

En bouppteckning kan därför förrättas oavsett hur lång tid som förflutit sedan dödsfallet. Har man i bouppteckningen varit noggrann med att värdera samtliga tillgångar till marknadsvärdet med hänsyn till latenta skatteskulder mm kan man använda bouppteckningen som underlag vid arvskiftet. Tänk dock på att om det har gått lång tid mellan bouppteckningen och arvskiftet kan tillgångarnas värde ha förändrats. Nedan försöker jag reda ut begreppen utan att gå in på alla detaljer. Jag talar här enbart om inkomstskatt.


Klicka på boka-knappen ovan och boka in ett första telefonmöte. Johan år Det är långt till Umeå så jag anlitade ett företag för städning, flytt och bouppteckning. Hur går processen till? Ta emot hjälp med det praktiska Tveka inte att be om hjälp med det som känns jobbigt och att ta emot hjälp om du blir erbjuden. Det är viktigt att ni skickar in samtliga sidor av bouppteckningen.


Tidslängden på hela processen kan variera eftersom det ibland kan ta lång tid att förvalta dödsboet. Under min tid som förrättningsman på en begravningsbyrå har jag funderat över vad som motiverar registreringen av bouppteckningar. Från att bouppteckningen skickats in till SKV tar det normalt kring en månad innan registrering sker, men i vissa fall ännu längre tid. Processen är helt automatiserad om du har ett komplett personnummer för den som bouppteckningen ska gälla för. Sen har inget mera hänt.


Jag har pratat med han som har hand om bouppteckningen som säger att det bara är detta kvar men det är bara tyst. Så hur lång tid efter klart från skattemyndigheten brukar det ta? Jag kan inte ge något generellt svar på hur lång tid själva handläggningen av ett folkbokföringsärende tar när det gäller ”nya” folkbokföringar.

Och hur lång efter arvsskiftet betalas pengarna ut? Det skiljer sig förmodligen lite åt från kontor till kontor. Om tilläggsbouppteckning gäller i tillämpliga delar detsamma som för bouppteckning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg