fredag 24 augusti 2018

Bouppteckning exempel

Alla skulder som den avlidna hade på dödsdagen ska också redovisas. Hit hör till exempel vårdkostnader, elräkningar och bolån. Det är dagen då bouppteckningen skrivs under, det vill säga förrättas.


Bouppteckning inom fyra månader efter dödsfallet. När någon har dött ska de som ärver göra en bouppteckning inom fyra månader.

En bouppteckning som är registrerad hos Skatteverket visar vem som har rätt att representera dödsboet. Dessa två personer får inte vara några som enligt lag eller testamente kommer att ärva den avlidne, eller som är ombud för någon av dessa. Till exempel kan inte en förvaltare, förmyndare eller god man vara förrättare.


Tillsammans med bouppgivaren upprättar förrättningsmännen själva bouppteckningen. Med det avses två veckor innan om den som ska kallas bor i Sverige och fyra veckor innan om den som ska kallas bor utomlands. Det är väldigt viktigt att kallelsen är korrekt , har t. Detta gör också bouppteckningen till ett skydd för arvtagare och lega­tarier.


Dessutom förebygger en korrekt bouppteckning onödiga arvs­processer.

Underlätta för fordringsägare att bevaka sina fordringar på ­dödsboet. Det kan vara till exempel efterlevande make eller maka, sambo, barn eller liknande. Man väljer man en dag som ska vara förrättningsdag, det vill säga den dag då dödsbodelägarna träffas för att gå igenom dödsboets skulder och tillgångar. Därefter ska handlingarna skickas in inom månad.


Om inte bouppteckningen skickas in i tid kan Skatteverket utföra ett vitesföreläggande. Den som är skyldig att lämna in bouppteckningen får då en uppmaning att skicka in handlingarna inom ett visst datum. Vad ska antecknas i bouppteckningen ? Vad som ska antecknas i bouppteckningen står i kap. Registrerad bouppteckning behövs ofta för att banker ska tillåta uttag från den avlidna personens konto eller era gemensamma konton.


Här kan du ladda ner en gratis mall för arvskifte och bouppteckning. Mallen innehåller exempel och kan enkelt anpassas beroende på situation. Namn och personnummer):. Att i alla angelägenheter som rör.


Själva bouppteckningshandlingen måste skickas in i tid till Skatteverket, d. Gratis mall för bouppteckning. Vi erbjuder en gratis mall för att upprätta och förrätta en bouppteckning i ett dödsbo efter en borgången person. En sådan skall förrättas senast tre månader efter dödsfallet.

Undantag kan ges av Skatteverket som kan förlänga denna tid. Under rubriken relaterad mallar nedan finner du mallar för andra dokument som måste skrivas när någon dör. Vad som är rimlig tid får avgöras från fall till fall.


Kallelse skall ha skett i rimlig tid före förrättningen. Vid bedömningen ska man beakta om den kallade bor långt från förrättningsorten, om det är semestertider eller dylikt. Skulle tiden vara för kort kan detta utgöra hinder för att registrera bouppteckningen.


När bouppteckningen och den eventuella bodelningen är klar, så ska den dödas bank flytta över pengar till den eller de som ska ärva. Den person som har tillgång till kontona ansvarar för att arvet betalas ut. När du kontaktar banken behöver du ha arvskifteshandlingen som visar vem som ska ha pengar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg