måndag 13 augusti 2018

Mando ätstörning

Missa inte chansen, boka nu! Här kommer från januari erbjudas öppenvår slutenvård och familjevård för ätstörningar oavsett vikt. Mando är latin och betyder ”jag äter”.


Närmaste busshållplats är Östermalms idrottsplats, ca 3min gångavstånd. Från tunnelbanestation Stadion är det ca min gångavstånd. I dag är hennes metod den behandling som visat sig vara mest effektiv vid ätstörningar.

Var femte tjej kan lida av en ätstörning. Vad kommer det här att innebära för patienter med ätstörningar ? Mandos syn och metod är svårförenliga med regionens eget vårdprogram. För år sedan tog Cecilia Bergh emot sin första anorexipatient. De menar att ätstörningar inte är psykiska sjukdomar, utan att de mentala problemen uppstår på grund av självsvält.


Denna kategori används när den kliniska bilden präglas av symptom på en ätstörning eller förorelaterade syndrom som orsakar kliniskt signifikant lidande eller försämrad funktion socialt, i arbete eller inom andra viktiga funktionsområden, men där kriterierna inte är helt uppfyllda för någon av de specificerade diagnoserna inom. Kvällen blev ett tillfälle att ringa föräldrar eller syskon, borsta tänder, duscha eller så. Bulimia nervosa och ätstörning utan närmare specifikation ( ätstörning UNS) är de vanligaste ätstörningsdiagnoserna, betydligt vanligare än anorexia nervosa, framförallt hos vuxna.

Dessa kan ha att göra med exempelvis hetsätning, att man äter stora mängder mat och sen försöker bli av med den genom att. Mamma fick så allvarliga biverkningar av sin cytostatikabehandling mot cancern att hon hamnade på IVA där hon svävade mellan liv och död i flera dygn. Jag orkade helt enkelt inte just då. I en andra omgång nu i höst gavs de ytterligare tilldelning och har nu dubbelt så många slutenvårdsplatser som regionens eget företag SCÄ, Stockholms Centrum för Ätstörning.


De antar att det psykiska löser sig så fort man fått in. Mandometermetoden är lika effektiv för alla typer av ätstörningar. Värdebaserad vård är framtidens modell, menar Cecilia Bergh: precis som i andra verksamheter måste kostnader sättas i relation till effekter.


Vissa får komma till en enhet som bedriver specialiserad ätstörningsvård. Vilken man får komma till beror på var man bor och vilken sorts behandling man tror kan hjälpa bäst. Att träna på ett tvångsmässigt sätt ihop med en strikt diet är vanligt om man har en ätstörning. Det kallas ibland för ortorexi, till exempel i olika nyhetsmedier.


UNS – ätstörning utan närmare speifikation BED – Binge Eating Disorder, dvs hetsätningsstörning EDE-Q – står för Eating Disorders Examination Questionnaire och är ett av världens mest använda självskattningsformulär just för ätstörningar. Efter drygt ett års behandling blir procent av de som haft en ätstörning symptomfria. När jag skrev på blanketten var det mest för att få mamma att sluta tjata, jag såg inte på mig själv som någon med en ätstörning och trodde aldrig att jag skulle bli antagen. Följ vår artikelserie ”Störd ätstörningsvård i Stockholm”!


Bolaget skall ge behandling åt personer med ätstörningar samt bedriva forskning och utveckling inom detta och näraliggande sjukdomsområden. Huvudkontoret finns i Karolinska Institutets Science Park, i anslutning till Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

De bortser från människors strategier och beteenden. Annan samsjuklighet, ångest, tvång och kanske självskadebeteende som många patienter har, är ingen stor sak enligt dem. Synsättet går på tvärs emot vad många patienter tycker och känner.


Inför dagens invigning närvarade Prinsessan under måndagen även vid ett symposium om ätstörningar , som Sophiahemmet anordnade. Många som kommer i kontakt med ätstörningar frågar vilken som är den bästa behandlingen. Under de senaste årtiondena har forskning om behandling av ätstörningar ökat stadigt och med den samlade kunskap som finns idag är det möjligt att ge en början till ett svar på den frågan.


Ett flertal olika behandlingar finns utvecklade idag och tillhandahålls av olika vårdnivåer och av flera yrkeskategorier. Majoriteten av behandlingsenheter har ett biopsykosocialt synsätt på ätstörningar och kombinerar psykologisk behandling med måltidsträning och matdagbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg