måndag 27 augusti 2018

Män som utsätts för våld i hemmet

Køb Foer som metervare og se vores kæmpe udvalg til dit DIY-projekt. Se vores store udvalg online eller besøg en af vores hyggelige butikker i Danmark. En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Att ställa frågan om våld till alla som söker socialtjänst eller sjukvård innebär en viktig möjlighet att få kontakt med män som är eller tidigare har blivit utsatta för våld i nära relationer.


Det är männen som forskningen ofta missar i liknande studier.

Av de tillfrågade männen som uppgett att de utsätts för våld i hemmet svarar nästan två tredjedelar att de tillfrågade att de också är våldsamma mot partner. Det kan vara så att män är utsatta för våld från sin partner för att de är utsätter. Det är dock ovanligt att misshandeln har skett hemma hos någon annan, både för tjejer och för killar. Det finns studier där män och kvinnor rapporterar lika stor utsatthet för våld av en partner.


Men forskningen visar att det rör sig om olika typer av våld. Det är vanligare att män som utsätts för våld i nära relationer uppger att de har utsatts för psykiskt snarare än fysiskt våld. Våld förekommer i alla typer av familjer och parrelationer.


Den vanligaste typen av våld är dock mäns våld mot kvinnor som de har eller har haft en relation med.

Eftersom våldet ofta sker i hemmet under en längre period är det särskilt skadligt, både för den som utsätts för våldet och för de barn som tvingas uppleva det. De av Visions medlemmar som tecknat en gruppförsäkring i Skandia kan få upp till tio sessioner med kristerapi om man drabbats av våld inom familjen. Sveriges kommuner och landsting (SKL) håller på att ta fram ett material om hur arbetsgivare kan hjälpa medarbetare som utsätts för våld. Någon annan, till exempel ett barn, som har sett våldet eller är orolig för din säkerhet kan också få reaktioner. Kom ihåg att det inte är något konstigt att reagera på svåra situationer.


Kriminologen Sari Somppi jobbar på Västra Finlands brottsofferjour och hon berättar att ungefär tio procent av de som utsätts för våld i hemmet är män. Men mörkertalet kan vara stort. Utgående från polisens statistik pratar man mest om att mannen är gärningsmannen, men det handlar om hur vi anmäler brotten. I strategin finns ett fokus på att stärka skydd för våldsutsatta, men också på mäns delaktighet och ansvar för att stoppa våldet. Socialstyrelsen är ansvarig för att i olika uppdrag ta fram kunskap och metoder, som ska ge förutsättningar att genomföra strategin.


Läs nedan om definition av utsatthet och våld i nära relationer. Det finns en rad studier som visar att barn som upplever våld i hemmet har en tydligt ökad risk för PTSD. Alla barn uppvisar inte synliga symptom. Man har även funnit att barn till misshandlade mammor har en tendens att vara mer omhändertagande, generösa och hjälpsamma än andra barn. Den nya författningen innehåller även allmänna råd om stödet till våldsutövare.


Det ser annorlunda ut för flickor och kvinnor där våldet kan ske både utanför hemmet och i hemmet.

En stor del av det våld som män utövar mot flickor och kvinnor sker i nära relationer. Kvinnan utsätts i hemmet av någon som hon känner och kan vara beroende av. Den som utövar våldet är oftast en partner, men kan också vara ett. Skaffa Mitt DJ Premium och få fri tillgång till all vår nyhetsrapportering samt bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för alla artiklar och reportage.


Prenumerationen är tillsvidare och du kan när som helst avsluta den. Fyll i dina uppgifter i fältet nedan för att komma vidare till nästa steg. Män som utsätts för våld i relationer kan ofta ha svårare att få hjälp än kvinnor i samma situation. Det är inte bara kvinnor som misshandlas i hemmet.


Det konstaterar Brottsförebyggande rådet (Brå) i en ny rapport. Kvinnor utsätts oftare för grövre våld vilket kräver mer insatser och sjukvård jämfört med män. För att bättre kunna förebygga våldet behövs mer kunskap om faktorer under en individs uppväxt som ökar risken att utsättas.


Både män och kvinnor utsätts för våld i nära relationer, men framför allt är det kvinnor. Vid mildare våld skiljer det sig betydligt mindre mellan könen. Det är lika vanligt att män och kvinnor utsätts för psykiskt våld , som är den våldsform som är vanligast i nära relationer.


Enkätundersökningen visar att det finns bristande kunskap om hjälp och stöd för män som utsatts för våld i nära relationer. Ett mångfalt större antal utsätts för icke-dödligt våld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg