måndag 6 januari 2020

Vad är en bodelningsförrättare

Som regel kallar bodelningsförrättaren er till ett möte för att höra om det finns någon möjlighet att hitta gemensamma lösningar. Som bodelningsförrättare får jag ofta uppfattningen att många av de som ansökt inte vet vad en bodelning med hjälp av bodelningsförrättare egentligen innebär. För det fall man inte kommer framåt i en bodelning kan det vara bra och ibland nödvändigt att ansöka om att en bodelningsförrättare utses. Bodelningsförrättaren kallar sedan parterna till.


Till bodelningsförrättare utses för det mesta en advokat och ni har solidariskt betalningsansvar för hans kostnader. Om ni inte kan enas tvångsskiftar bodelningsförrättaren ert bohag.

Om detta inte är möjligt kan bodelningsförrättaren förrätta tvångsdelning. Reglerna för bodelning är olika beroende på anledning till upplösningen och vilken sorts förhållande parterna har haft. En bodelning innebär att ni bestämmer vem som ska ha vad. Det här kan ni göra själva eller med hjälp av en jurist.


Har ni registrerat ett äktenskapsförord? Dessutom är det vanligen samma person som är boutredare, bodelningsförrättare och skiftesman. Med hänsyn till detta följer även att en bodelningsman och en skiftesman har olika behörigheter.


Om man inte kan komma överens kan en bodelningsförrättare utses.

Denne bestämmer då hur boet ska delas och är man inte nöjd med bodelningsförrättarens delning kan man klaga hos tingsrätten. I förhållande till bodelningsförrättaren är båda betalningsansvariga, där kostnaden enligt regel delas lika av parterna. En ansökan om bodelningsförrättare skall göras hos tingsrätten. I bodelningsavtalet läggs gemensamma tillgångar och skulder ihop och fördelas mellan er.


När tingsrätten förordnat om en bodelningsförrättar så försöker denne alltid i första hand att få till stånd en frivillig överenskommelse er emellan. Om bodelningsförrättaren misslyckas med att få till stånd en frivillig överenskommelse mellan er kan denne göra en så kallad tvångsbodelning. Således är det inget krav att en bodelningsförrättare utreder bodelningen. Funderar du över vad arbetsgivardeklaration är för något och hur det fungerar?


Toppen, för i den här artikeln får du svaret! Betalningslösningarna vid köp är en viktig faktor när kunden väljer att handla, inte minst vid e-handel som stadigt ökar. Vilka betalningsmöjligheter vill du ge dina kunder?


En man, som under flera år varit sammanboende med en kvinna, ådrog sig en svår hjärnskada vid en olycka och har sedan olyckstillfället inte bott i det gemensamma hemmet. Fråga, i mål om förordnande av bodelningsförrättare på ansökan av god man, om samboförhållandet kan anses ha upphört. Samboegendom består av: Möbler. Villa eller lägenhet som är införskaffad gemensamt och som används som gemensam bostad.


Lösöre som är införskaffat gemensamt och är avsett för det gemensamma hemmet. Detta är alltså egendom som skall delas i en bodelning mellan sambor. En gen är ett segment av DNA och den grundläggande fysiska och funktionella enheten av ärftlighet dvs blåkopian för att göra en del av en levande organism.

En gen är en del av kärnan i en cell som bestämmer hur våra kroppar ser ut och fungerar och som överförs från föräldrar till barn. Ett bolagsnummer är ofta inte en personuppgift men kan vara det om det handlar om ett enmansföretag. Registreringsnumret på en bil kan vara en personuppgift om det går att knyta till en fysisk person medan registreringsnumret på en firmabil som används av flera, kanske inte är en personuppgift.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg