måndag 6 januari 2020

Vad innebär handledning

Här sker en inventering, sortering och reflektion kring vad som gäller ärendet och till vad som hör till mig som person i ärendet. Vad innebär handledning. Här kan Du och Ni få hjälp att fokusera på aktuella dilemman, ostört dela erfarenheter och med stöd av handledaren få syn på alternativa problemlösningar och vägar framåt. Att se att varje person har potential att komma fram till kloka beslut.


En förutsättning är att det sker i dialog och att frågor som uppmanar till dialog. Vilka känslor och överväganden får jag hantera som jag som chef och ledare blir tillskriven i min position?

Därför är det relativt vanligt att handledning sker i grupp. Det innebär att deltagarna i gruppen inte bara får ta del av handledarens kompetens utan även till gruppens samlade kunskap och erfarenheter. Det primära syftet med handledning är vanligtvis att få tillstånd en väl fungerade arbetsplats. Lansen har angett två principiella grunder till behovet av handledning.


Vi lyssnar efter vad som inte sägs. Vi försöker sätta ord på det vi ser eller hör och återger detta som en iakttagelse. Det gäller att våga uttala vad man ser, hör och känner, utan att för den skull göra anspråk på att komma med ”sanningen”.


Den andre avgör vad som är rätt.

I studien med de djupintervjuerna om handledningens betydelse har Elsy Athlin också granskat vad som skiljer en god handledning från en dålig. På frågan om inte handledaren är avgörande, svarar hon snabbt: viktig, men inte avgörande. En aldrig så kompetent handledare kan inte vägleda en grupp som inte vill utvecklas. För tio år sen fick hon möjligheten att hoppa på en utbildning i handledning av sjuksköterskor. Idag handleder hon själv.


Syftet med handledning är att du genom reflektion kring omvårdnadsarbetet stärker din yrkesidentitet. De kan även få handledning och fysiskt avlägga tentamina. Lärare som jobbar i utsatta områden ska också kunna få särskild handledning för att klara utmaningen det innebär.


Arbetsgivarna är också skyldiga att erbjuda handledning under ett introduktionsår till den lärare som önskar att få detta. Avsnittet om verksamhetsintegrerat lärande (VIL) ger dig dels en inblick i vad VIL är och dels vad handledning i VIL kan innebära. I detta avsnitt kan du fördjupa dig i bland annat pedagogiska perspektiv, handledning som process och olika handledningsmodeller. Ju mer jag tänker på detta, ju svårare blir det att ge klara och entydiga svar. Konstant dyker nya tankar och perspektiv upp (s.


8). Jag har också mött två personer, från vitt skilda håll och sammanhang, och deras starka aversion mot handledning. För studenten innebär mötet en mängd olika, medvetna eller omedvetna, ställningstaganden liksom vad man får säga och inte säga, hur man förväntas prata, vad man får skriva om osv. Det jag brukar kalla ”själv­reflektion” innebär att varje medarbetare ges utrymme att sätta ord på vad som inspirerar och begränsar dem i arbets­gruppen.


Handledning förebygger också överbelastning.

På så sätt lotsas deltagaren till en ökad förståelse för vad som krävs för att just hon eller han ska kunna bidra till ökad trivsel och bättre resultat på arbetsplatsen. Fundera på hur det kommuniceras idag. Det är angeläget att parterna från början gör klart för sig vad som fordras för att lokalen ska kunna tas i bruk och vem som inför inflyttningen ska svara för olika åtgärder.


Alternativa lösningar – Hur kunde du gjort i stället? Kan man se detta på något annat sätt? Vi erbjuder också ett antal standardutbildningar. Dessa kan kombineras och förlängas med handledning. Kunskapsbaserad brottsprevention En heldagsutbildning om kunskapsbaserad brottsprevention, vad det konkret innebär med dess fem steg 1) Kartläggning, 2) Analys, 3) Insatser, 4) Uppföljning, 5) Återkoppling.


Den nyanställde kan själv ansvara för att löpande beskriva vad hen har fått göra och vad själva lärandet bestod av. En loggbok kan underlätta både dokumentation och uppföljning av lärandet. En bra arbetsmiljö gör det lättare för personalen att trivas och ökar möjligheterna att göra ett bra jobb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg