onsdag 29 januari 2020

Våld i nära relationer polisen

Brott i nära relation är ett samlingsbegrepp för flera brott där offer och förövare har eller har haft en nära relation. Brotten kan vara fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Det kan också vara brott där man tvingar eller hotar någon, stänger in någon eller befinner sig hemma hos någon utan lov.


Men det förekommer också att kvinnor utsätter män för våld i heterosexuella relationer , liksom att våld förekommer i hbtq- relationer. Ofta rör det sig om upprepat våld under en längre tid.

Var sker brotten och varför? Polisen har i decennier uppgett att man prioriterar våld i nära relationer. Men enligt kriminalkommissarie Michael Johansson stämmer inte det – utan i stället gäller det motsatta. Det enkla svaret är att det polisiära arbete som rör brott i nära relation är eftersatt, säger han till Dagens Nyheter. Polisen tillsammans med Bjurholms, Nordmalings, Robertsfors, Vindelns och Vännäs kommun går i dagarna ut med ett gemensamt utskick till samtliga hushåll i respektive kommun i syfte att sprida kunskap och öka medvetenheten om våld i nära relationer.


Polisen ser en styrka i att samverka för att förebygga och förhindra våld i nära. Definition av våld och utsatthet i nära relationer. Våld i nära relationer är ofta ett mönster av handlingar som kan vara allt ifrån subtila handlingar till grova brott.

Mer konkret är det allt ifrån att bli förlöjligad till att utsättas för våldtäkt eller allvarliga hot. Polisen kan göra en hot- och riskbedömning för att se vilka former av skydd den utsatta behöver, till exempel kontakt med en kvinnojour respektive mansjour, skyddat boende eller överfallslarm. Eva och Johan är en film om svartsjuka och våld i nära relationer Det kan vara svårt att prata om svartsjuka och våld i nära relationer. Vad är okej och vad är inte okej i en relation ? Varför det kan vara svårt att lämna ett förhållande som inte är bra?


Det är också vanligt att den som är utsatt själv bagatelliserar våldet och viftar bort det man utsätts för, eftersom man efter lång tid av psykiskt och fysiskt våld känner sig mindre värd som människa. Man skuldbelägger sig själv och tycker att man förtjänar våldet. Läs om medicinska och psykosociala konsekvenser av våld i nära relationer. Nu medger man att det oftast varit ett spel för gallerierna.


Förra året anmäldes 1fall av våld i nära relation i Karlskrona vilket är den högsta siffran på fem år och hittills i år har polisen fått in 1anmälningar, visar statistik som BLT tagit del av. Det höga inflödet gör att polisen inte hinner med att utreda brotten i tid och många läggs därför ner innan de kommer till åklagare. Det är viktigt och ibland avgörande att du polisanmäler så att det finns möjlighet att stoppa våldet eller övergreppen, meddelar polisen.


Trots att gärningsmännen är kända ligger 5ärenden om våld i nära relation outredda hos polisen i Stockholm syd. Anmälare är nästan uteslutande kvinnor. Det är jätteallvarligt, säger Johan Andersson, sektionschef för brott i nära relation.


Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen och ändringsförfattningar.

Alternativ till våld Täby (ATV) ATV är ett behandlings- och kompetenscentrer för våld i nära relationer. ATV erbjuder stöd och behandling till män och kvinnor som har ett vålds - och aggressionsproblem eller blir utsatta för våld i en nära relation. De erbjuder också stöd till barn och unga som upplevt detta våld. Men hur vanligt är det och hur kan man förebygga den här typen av brott och få fler att anmäla?


I Västra Götaland ska man starta ett projekt för att för bättra samarbetet mellan polis , socialtjänst och sjukvård inom just våld i nära relationer. Våld och hot i nära relationer kan vara svårt att ta sig ur på egen hand. Västerås stad kan ge dig stöd om du själv blir utsatt eller om du misstänker att någon annan far illa. Den som har skadat eller hotat någon i sin familj kan också få hjälp från Västerås stad. Sexualiserat våld kan vara att någon tafsar, tvingar dig att utföra sexuella handlingar eller våldtäkt.


Psykiskt våld kan också vara hot och handlingar mot barn, husdjur, ägodelar och ekonomi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg