onsdag 15 januari 2020

Våld i nära relationer konsekvenser

Våld i nära hbtq- relationer. Kunskapen om hur våld i nära relationer påverkar hälsan hos den utsatta partnern i en hbtq- relation eller hur mäns hälsa påverkas om de är utsatta av sin kvinnliga partner är ännu ofullständig. Mycket talar dock för att våldet får liknande hälsoeffekter som för utsatta kvinnor i heterosexuella. MEDICINSKA OCH PSYKOSOCIALA KONSEKVENSER. Barn som bevittnar våld är i en mycket utsatt position.


Läs om medicinska och psykosociala konsekvenser av våld i nära relationer.

När en person utsätts för våld i en nära relationer kan våldet få olika konsekvenser beroende på vilka resurser och förmågor personen har eller på olika omständigheter i personens liv. Migrationsbakgrun fysisk och psykisk funktionsförmåga, ålder, sexuell läggning, drogvanor med mera kan spela roll. I detta tema beskrivs hur du som arbetar i socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården kan upptäcka detta våld och hur du kan stödja och hjälpa utsatta personer. Syskon är av stor betydelse för barn som upplever våld – ofta tar syskon stöd av varandra och äldre syskon försöker skydda de yngre samt begränsa den belastning de utsätts för. Våldets konsekvenser När våldet äger rum i familjen är det omgivet av ett kulturellt tabu.


Välkommen till Våldinärarelationer. Den är ett samarbete mellan VKV, Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer och Dialoga, Göteborg Stads kompetenscentrum om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld. Oavsett om du är eller har blivit utsatt för våld av en närstående, eller om du är den som använt våld i en nära relation , har du rätt att få skyd stöd och behandling.

Vuxencentrum om du är utsatt för våld. Vi erbjuder även stöd till dig som utsatt någon annan för våld. Reaktioner på våld Det är fullt normalt att du reagerar känslomässigt och fysiskt på det våld och hot som du utsatts för.


Människor reagerar på våld och hot på en rad olika sätt. Somliga reagerar omedelbart. För andra kan reaktionen dröja, ibland flera år. Hur gör man i praktiken.


Att leva ett liv fritt från våld är en grundläggande mänsklig rättighet. Bakgrund Förslag till riktlinjer för våld i nära relationer har utarbetats av socialförvalt-ningen. Det kan vara svårt för omgivningen att förstå varför någon stannar i en relation där honutsätts för våld.


Flertalet studier har pekat på våldets psykiskt nedbrytande processer, genom vilka våldet normaliseras och i olika grad internaliseras av den utsatta, det vill säga att offret tar över förövarens verklighetsuppfattning. Uppdragsutbildningen har under flera år utbildat socialsekreterare i att utreda bedöma och förstå våld i nära relationer. Hälso- och sjukvården och tandvården har ett ansvar att stödja våldsutsatta och att bidra till ett friskare samhälle. Samhället måste arbeta förebyggande också men reagera tidigt när det finns tecken på att barn eller vuxna utsätts för våld av när -stående.


Att minska våldet i nära relationer är inte bara en viktig samhällsfråga, det är också en barnrättsfråga, en kvinnofråga och en hbtq-fråga. Först under de senaste åren har våld inom samkönade relationer uppmärksammats och i de fall som studien tar sin utgångspunkt i sker våldet inom heterosexuella relationer. Att växa upp i ett hem med våld och hot om våld skapar känslor av otrygghet.


Utbildningar arrangerade av Enheten våld i nära relationer vid Akademiskt Primärvårdscentrum riktar sig till all hälso- och sjukvårdspersonal i offentlig och privat verksamhet som har avtal med Region Stockholm, inklusive elevhälsan och hälso- och sjukvårdspersonal (LSS- och HSL hälsan) i Stockholms län.

Mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt och utbrett samhällsproblem som påverkar kvinnors livssituation långsiktigt och kortsiktigt. Bland kvinnor som är utsatta för våld i nära relation är ekonomiskt våld vanligt förekommande och kommer till uttryck genom att mannen kontrollerar kvinnans ekonomi. Den första delen av kursen tar upp olika teoretiska och ideologiska förklarings- och förståelsemodeller samt processer som kan leda till våld i nära relation och vägar ut ur våldet. Vidare ges kunskap om våldets karaktär, omfattning, utveckling och konsekvenser i ett internationellt och nationellt perspektiv.


Att minska och upptäcka våldet i nära relationer är inte bara en viktig samhällsfråga, det är också en barnrättsfråga, en kvinnofråga och en HBTQ. Med nära relation menar vi att den som använder våld och den som blir utsatt för våld står i relation till varandra som partner eller före detta partner. Närstående påverkas också av våldet och vi erbjuder även samtal till dem som inte är i våldets direkta närhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg