måndag 26 mars 2018

Social fobi självhjälp

Vid social fobi överskattar hjärnan faror. Social fobi – självhjälp. Vår hjärna ska normalt kunna upptäcka faror för vår överlevnads skull.


När hjärnan gör detta sätts adrenalinsystemet i kroppen igång och vi gör oss beredda på att antingen fly eller slåss. Den ena kallas för specifik social ångest och den andra för generaliserad social ångest.

Den specifika varianten handlar om en enstaka eller avgränsade situationer som att hålla ett tal ,uppträda inför publik eller att äta när andra ser på. I den här artikeln använder vi både social fobi och ångest som uttryck. Om du känner av ångest men inte känner att social fobi stämmer in på för din situation kan du läsa mer bredare information på våran sida om ångest.


Att drabbas av social ångest i vuxen ålder är ovanligare. Utan behandling riskerar det att bli en kronisk sjukdom. Några riktigt bra böcker är boken fri från oro, ångest och fobier skriven av Maria Farm Larsson och Håkan Wisung, samt boken Befriad från ångest skriven av Lucinda Basset. Båda böckerna är på Svenska och även om de fokuserar på lite mer än bara social fobi så rekomenderar jag dom starkt till alla som lider av ångest och fobier.


Viktiga framtida frågor att undersöka är om och hur appen Challenger kan fungera som ett komplement till individualterapi för social ångest och hur man bäst motiverar patienten att verkligen använda appen.

Gemensamt för fobier är att de fungerar på liknande sätt: Ju mer du försöker undvika det du är rädd för, desto starkare blir din ångest. Du som har social ångest är rädd för att bli utsatt för andra människors uppmärksamhet. Bokens självhjälpsprogram baseras på KBT och är vetenskapligt utprövat med mycket goda resultat. Programmet omfattar nio steg med både teoretisk kunskap och praktiska övningar.


Obehaget blir till slut så starkt att en drabbad helt undviker sociala sammanhang. Det är ett stort folkhälsoproblem och ungefär var tionde svensk har någon gång uppfyllt kriterierna för diagnosen. Blyghet är inte social fobi. Blanda inte ihop blyghet med social fobi.


Det är många personer som känner sig blyga i vissa situationer men för en person som lider av social fobi är nästan alla sociala sammanhang jobbiga. Varför vissa drabbas av social fobi tros vara en kombination av medfödd sårbarhet och negativa. Om det är generell social fobi som din dotter lider av så är det bra att hon inte undviker varenda situation som kan tänkas bli jobbig för henne. Ju mer undvikandebeteenden man ägnar sig åt, desto mer befäster man problemet. Stannar man bara hemma i sin lugna vrå slipper man utsättas för obehaget att bli granskad av andra.


Det finns behandling för social fobi som bevisats vara mycket effektiv. Ibland kan det räcka med att prata med någon du litar på och öva på det som social fobi kan hindra dig från. Om en social fobi har utvecklats så långt att den orsakar stora problem i vardagen kan det vara svårt att prata med vänner.


Då är det tryggare att prata.

Här får du några tips på hur du kan få hjälp mot fobi. För att hantera rädslan brukar personer som lider av fobi arrangera sitt liv så att situationer med risk att fobin aktiveras pareras eller helt undviks. Att på detta vis arrangera sitt liv efter en fobi leder ofta till ett behov av att ha kontroll på omgivningen. Uppsatser om SOCIAL FOBI.


Problemet kan vara mycket han­ dikappande, och många drabbade får inte effektiv behandling. Det är viktigt att komma ihåg att social fobi inte bara handlar om ”vanlig blyghet”, utan att det är ett handikappande tillstånd som gör många människor oerhört olyckliga och ensamma. En skrämmande händelse i samband med en viss sak kan sedan göra att du utvecklar en fobi mot det.


Det verkar vara lättare att utveckla fobier mot sådant som har varit en fara i alla tider, till exempel insekter, ormar och höga höjder. Däremot är det ovanligare att fobin gäller moderna, farliga saker som bilar eller vapen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg