tisdag 27 mars 2018

Ensam vårdnad rättigheter

Barnets rättigheter vid ensam vårdnad. När man har ensam vårdnad om ett barn innebär det att man är ansvarig för att barnet får trygghet och en god omvårdnad. Man har även rätten och skyldigheten att ta viktiga beslut rörande barnet, till exempel om bostadsort, skolgång, pass osv. Umgängesrätt vid ensam vårdnad. Om barnet önskar detta umgänge så har båda föräldrar som uppgift att se till att det genomförs.


Ensam vårdnad rättigheter

Men den förälder som har ensam vårdnad har yttersta ansvaret för att barnets behov blir uppfyllda och att ni har ett. En förälder som har ensam vårdnad har inte endast rättigheter. Föräldern är skyldig att se till barnets bästa och i detta ingår bl a att barnet har en löpande kontakt och umgänge med den andra föräldern. Dessa skyldigheter gäller vårdnadshavaren, dvs. Ensam vårdnad innebär exempelvis inte att man har ensam umgängesrätt och att den andra föräldern inte har möjlighet att träffa barnet.


Vi kan ge råd om hur du går tillväga i de olika steg i processen som det innebär att söka ensam vårdnad om ditt barn. På Advokatfirman Defens har vi lång och gedigen erfarenhet av tvister som gäller vårdnad och umgänge. Vi kan därför säkerställa att dina barns rättigheter tas till vara på absolut bästa sätt. Ansök om vårdnad , boende eller umgänge. God man och förvaltare.


Gemensam vårdnad efter skilsmässa. Om föräldrarna skiljer sig eller separerar fortsätter de ändå att ha gemensam vårdnad , om de inte båda motsäger sig det. Har man flera barn i en syskonskara har föräldrarna rätt att välja om man vill ha ensam eller gemensam vårdnad om respektive barn. Samma juridiska rättigheter behöver alltså inte gälla för samtliga barn, men lagen rekommenderar att samma person utses till vårdnadshavare för syskon, om inte särskilda skäl talar mot det.


Jag har oxå ensam vårdnad. Den svenska normen är att föräldrarna ska ha gemensam vårdnad om sina barn så långt det finns en realistisk och praktisk möjlighet till det. Barn har rätt att träffa båda sina föräldrar. Undantaget är om det inte finns särskilda skäl som talar mot att båda föräldrarna ha vårdnad om barnen. Då ett gift par får barn blir vårdnaden automatiskt gemensam och detta skiljer sig lite mot hur det fungerar då ett ogift par skaffar barn.


Ensam vårdnad rättigheter

I exempelvis ett samboförhållande är det nämligen modern som får ensam vårdnad och för att ändra detta så måste man skicka in en ansökan om gemensam vårdnad till Skatteverket. Går den andra föräldern emot sin ansökan så måste en domare klarlägga vad som ska hända med vårdnaden i rätten. Det finns dock fall när en förälder absolut vill ha ensam vårdnad och skickar in en stämningsansökan till tingsrätten. När tingsrätten ska döma i en vårdnadstvist är utgångspunkten alltid att föräldrarna ska fortsätta ha gemensam vårdnad.


Din fråga är väldigt bred och omfattande, vilket gör att jag enbart kommer kunna ta upp några allmänna huvudpunkter vid ensam vårdnad av barn. Det bör även påpekas att varje fråga om barn ska utgå från vad som är barnets bästa, vilket är olika för varje enskilt barn, därmed blir svaret väldigt allmänt hållet. När det kommer till de juridiska skillnaderna mellan gemensam (det som en del kallar delad vårdnad ) eller ensam vårdnad , så kan det vara svårt att känna till vad som faktiskt skiljer dem åt. Skulle en tvist uppstå så är det viktigt att känna till vilken av dessa som det handlar om, och vilka rättigheter och skyldigheter du som förälder har.


Mamma får ensam vårdnad trots umgängessabotage. En mamma har beviljats ensam vårdnad om sin snart tolvåriga dotter. En avgörande omständighet för att frånta pappan vårdnaden var bland annat att dottern hade haft ett bristande umgänge med pappan. Om en förälder har ensam vårdnad har den föräldern rätt att ensam bestämma i juridiska frågor som rör barnet utan att inhämta den andra förälderns godkännande.


Exempel på frågor som en förälder med ensam vårdnad kan fatta beslut om är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg