fredag 3 juli 2020

Vad säger sambolagen vid dödsfall

Vad säger sambolagen vid dödsfall ? Det uppskattas idag vara lika vanligt att vara gift som att bo sambo. Men det finns en stor skillnad i hur lagen fördelar kvarlåtenskapen (de tillgångar en avliden person äger) hos en person i ett samboförhållande till skillnad mot en gift. Sambolagen vid dödsfall. Om en sambo dör är det endast den efterlevande sambon som har rätt att ansöka om bodelning.


Den efterlevande kan bo kvar i den gemensamma bostaden om den vill efter den andras död.

Om samboförhållandet upphört till följd av ett dödsfall ska bodelning mellan sambor ske under förutsättning att den efterlevande sambon begär det. Bouppteckningsförrättningen äger normalt rum inom dagar från dödsfallet. Bodelning vid dödsfall.


En sådan bodelning görs generellt på samma sätt som vid till exempel skilsmässa, med skillnaden att det kan vara fler parter inblandade. Det rör sig då om arvingar och övriga testamentstagare som då tar den avlidnes plats i bodelningen. Denna innebär att den efterlevande sambon vid fördelningen av samboegendomen i bodelningen som sin andel alltid har rätt att få ut så mycket att det motsvarar två gånger det vid tiden för dödsfallet gällande prisbasbeloppet. Vid ett dödsfall i en sambo-relation gör man en bodelning om den kvarvarande sambon begär att det skall ske, om inte sambolagen har avtalats bort i ett tidigare skede.


Den avlidnes arvingar och testamentstagare ska då ersättas med värdet för det som övertas.

Om den kvarlevande sambon äger mer än hälften av samboegendomen kan det vara en fördel att vid dödsfall inte begära bodelning, eftersom man då får behålla mer än hälften av samboegendomen. Så säger lagen: När sambor som skaffat bostad tillsammans separerar gäller som vid skilsmässa att den som bäst behöver lägenheten får bo kvar. Utöver gemensamma barn kan exempelvis ekonomin spela in när det bedöms vems behov som är störst, liksom om man kan få bostad via kontakter, släkt eller föräldrar. Samäganderätt regleras av samäganderättslagen och ingår inte vid en bodelning.


Hur stor del var och en äger beror på hur mycket som betalats eller om de har kommit överens om annat. Denna lag är inte speciellt utformad för att gälla sambor, men den omfattar de saker som köps gemensamt och som faller utanför sambolagen. I praktiken är det dock inte alltid så enkelt att efterleva. För att undvika oenighet vid en bodelning kan det därför vara bra att skriva ett samboavtal.


Det kan vara bra att anlita en jurist för att upprätta ett ordentligt samboavtal. Vad som har sagts om sambolagen här omfattar inte allt som sambolagen står för. Vad gäller om det finns barn? Har du eller din blivande sambo barn, gemensamma eller sedan tidigare, är det extra viktigt att vara medveten om vad som gäller om någon av er skulle avlida.


Vad händer juridiskt vid ett dödsfall , Vi planerar skilsmässa och bodelning. Jag behöver köpa mig en bil innan bodelningen och innan det är ansökts o. Om man är gift skall en bodelning ske vid skilsmässa och och vid dödsfall får du för bodelning vid skilsmässa Vad. Inom tre månader efter dödsfallet så måste bouppteckningen vara klar (dvs. förättningsmötet hållas), samt inskickad till Skatteverket inom månader.


Dödsboet är en juridisk person som, för enkelhetens skull, kan liknad vid en firma.

Om du har frågor kring vad det juridiskt innebär att vara sambo är du varmt välkommen att kontakta Lavendla Juridik. Det får ske genom att bostadens värde avräknas vid bestämmandet av sambornas andelar i bodelningen, om den som lämnar bostaden kan tillgodoses på det sättet. I annat fall skall vad som fattas betalas med pengar.


Ställs godtagbar säkerhet för betalningen, kan sambon få skäligt anstånd med denna. För sambor gäller att de inte ärver varandra överhuvudtaget. I detta fallet kommer alltså ditt barn att ärva dig, inte din sambo.


I samboavtalet samtycker ni att sambolagens bodelning inte ska gälla och fastställer i stället vem som ska få vad vid en separation. Men eftersom avtalet bara gäller när ni är i livet är det också viktigt att ni skriver ett testamente som reglerar vad partnern ska ärva vid ett eventuellt dödsfall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg