fredag 17 juli 2020

Vad innebär äktenskap juridiskt

Få saker i livet är roligare än att gifta sig. Att säga ja förändrar livet för er båda. Som gift har du bättre juridiskt skydd än som sambo, men du får också en del skyldigheter.


Vad innebär äktenskap juridiskt

Därför finns juridiska frågor som är bra att känna till och reda ut för en trygg framtid tillsammans. Vad innebär enskild egendom i äktenskap ? Här finns svar på dina frågor om enskild egendom och äktenskapsförord. Välkommen till Juridiska Dokument! Giftorätten innebär att de båda parterna har rätt till hälften av av värdet på alla gemensamma tillgångar vid en bodelning – minus avdrag för skulder. Du kan inte gifta dig hur som helst och med vem.


Regleringen kring vem som har rätt att ingå äktenskap i Sverige finns i äktenskapsbalken (ÄktB). Den som vill ingå äktenskap i Sverige måste ha fyllt år (kap. § ÄktB). De som i stället önskar vara gifta har möjlighet att omvandla sitt registrerade partnerskap till ett äktenskap genom en enkel anmälan eller genom vigselförrättning. Hur gör man en bodelning och vad innebär ett äktenskapsförord före och efter ett äktenskap och en skilsmässa?


En bodelning i samband med skilsmässa är enkelt förklarat ett avtal som reglerar vem som ska ha vad i samband med skilsmässan. Hej, jag ska snart ingå i ett äktenskap och undrar jag behöver tänka på rent juridiskt innan jag gifter mig? Svar Förutom att man i god tid innan man gifter sig måste skicka in en ansökan om hindersprövning till Skatteverket, kan det vara bra att tänka över om det kan finnas behov av äktenskapsförord och testamente. Har ni precis gift er eller planerar ni att gifta er inom en snar framtid? Inför bröllopsdagen är det mycket som ska planeras och många beslut som ska fattas.


Men har ni koll på det juridiska ? Det kan kännas jobbigt att prata om saker som ekonomi, äganderätt och testamente, men detta är nog så viktigt. Här informerar vi om vad giftermål innebär rent juridiskt. En könsneutral äktenskapslagstiftning innebär att personer av samma kön kan ingå äktenskap på samma juridiska villkor som heterosexuella par. Könsneutrala äktenskapslagar finns endast i ett fåtal länder. Det är en möjlighet som tillkommit under senare år, tidigare var samtliga äktenskap i världen förbehållna par av olika kön.


Vad innebär äktenskap juridiskt

Ett äktenskap ingås genom vigsel – borgerligt eller kyrkligt. Vigseln föregås av en hindersprövning för att säkerhetsställa att personerna inte är nära släkt med varandra eller att någon av dem redan är gift. För att få ingå äktenskap måste båda parterna vara minst år gamla, om inte särskilda skäl föreligger. I svensk lag finns följande äktenskapshinder: Ålder – Om du är under år får du inte gifta dig utan tillstånd.


Hindersprövningen har tagit över lysningens juridiska betydelse. På Juridiska Dokument kan ni ladda ner flera olika äktenskapsförord som är upprättade med olika syften i åtanke. Besök oss på Juridiska Dokument för prisuppgifter genom att klicka på det alternativ ni vill åstadkomma med ert äktenskapsförord: Vi vill omvandla viss egendom alternativt all egendom till enskild egendom.


Detta helt oavsett vad var och en tagit med sig in i äktenskapet. Undantag finns för enskild egendom vari den andra maken saknar giftorätt. Om ett gift par skiljer sig ska en bodelning ske vilket innebär att man delar lika på allt, oavsett hur äganderätten såg ut innan äktenskapet. Det kan röra sig om att du, oavsett vad som händer, får behålla sommarstugan och att din partner får behålla båten.


Skulder som finns täcks av eventuellt befintligt giftorättsgods och inte av enskild egendom. Vad ni kommit överens om i äktenskapsförordet spelar roll. I och med detta avskaffades i dessa länder nytt registrerat partnerskap och det har ersatts av vigsel. I dag har Schweiz fortfarande en lag om registrerat partnerskap som väsentligt motsvarar äktenskap.


Vad innebär äktenskap juridiskt

Andorra, Luxemburg, Slovenien och Tjeckien har partnerskapslagar med mer begränsad juridisk effekt. Juridisk ordlista - I allt om juridiks juridiska ordlista hittar du snabb och enkel en förklaring av de vanligast juridiska uttrycken och vad dom egentligen heter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg