torsdag 9 juli 2020

Testamentera bort arvslott

Kan man testamentera bort laglotten? Det går att skriva i ditt testamente att du vill att barnen ska avstå eller avvakta med att kräva ut sin laglott. Det är enbart bröstarvingar som har rätt till laglott. En arvlåtare som inte efterlämnar bröstarvingar kan fritt testamentera bort hela sin kvarlåtenskap. Varje barns laglott blir i detta fall 250kr.


Resterande 500kr kan testamenteras till din sambo. Det skall dock sägas att inget hindrar dig från att testamentera bort alla dina tillgångar till din sambo, men dina barn kan då påkalla jämkning av testamentet vilket i så fall resulterar i att de får ut sin laglott enligt exemplet ovan. Gemensamma barn kan också åberopa laglottsregler om föräldern testamenterat till annan med så stort belopp att det har inkräktat på laglotten. Ej gemensamma barn, särkullbarn, har dock rätt, men inte skyldighet, att ta ut sin arvslott. Om ett testamente finns till förmån för någon annan än bröstarvinge, kan denne alltid kräva sin laglott.


En bröstarvinges laglott är hälften av arvslotten. Detta medför att en förälder bara kan testamentera bort av sin kvarlåtenskap till annan än sina bröstarvingar. Arvslott och laglott är två grundläggande begrepp som du måste förstå om du vill lära dig mer om arvsreglerna. I denna artikel förklarar vi på ett enkelt sätt begreppen arvslott och laglott samtidigt som du får ett par praktiska exempel på hur reglerna används i olika arvssituationer.


Sätta sprätt på det och till och med testamentera bort det - om det står att egendomen ärvs med full äganderätt. Står det i stället att egendomen ärvs med fri förfoganderätt kan den efterlevande fortfarande leva upp pengarna men inte testamentera bort dem. Men det hjälper inte dig som är särkullbarn.


Man kan testamentera bort speciella föremål eller en viss summa pengar, vilket kallas för legat. Man kan även testamentera bort hela kvarlåtenskapen eller en viss andel, vilket benämns universellt förordnande. Det finns dock ett par begränsningar när det gäller vad man kan testamentera bort och till vem. B)SammanfattningDå du har rätt till din laglott, vilket som sagt är hälften av din arvslott , kan din far och hans fru inte göra dig helt arvslös. Utöver det som utgör din laglott står det din far fritt att testamentera bort sin egendom.


Testamentera bort arvslott

Arvslott laglott – Det kan vara knepigt att förstå skillnaden mellan begreppen arvslott och laglott. Laglottens storlek är hälften av arvslotten. Om du exempelvis har tre barn ska din kvarlåtenskap således delas upp i tre arvslotter.


Fri förfoganderätt innebär att man blir ägare till egendomen i fråga, men med vissa begränsningar, säger Monika Selvin. Då får du som efterlevande make inte testamentera eller skänka bort kvarlåtenskapen hur som helst. Däremot står det dig fritt att konsumera upp den. Både arvslott och laglott är begrepp som det många gånger kan vara svårt att veta skillnaden på.


Därför ska vi här reda ut vad som gäller. Barn har alltid rätt till en viss del av arvet efter sina föräldrar – den så kallade laglotten. Ett testamente kan innebära att det finns mindre kvarlåtenskap att dela bland arvingarna. Den del av kvarlåtenskapen som en legal arvinge har rätt till kallas arvslott.


Full äganderätt = Till skillnad mot fri förfoganderätt har ägaren även rätt att testamentera bort egendomen. Kvarlåtenskap = All den avlidnes egendom. Sambopar med gemensamma barn bör fundera över om de ska skriva inbördes testamente.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg