torsdag 19 november 2020

Vem får huset vid skilsmässa

Ni ska således få 750. Gör ett samboavtal där ni listar vem som äger va vad som är gemensamt och vem som har rätt till vad vid separation. Spar kvitton på vad ni betalat och gör gärna en lista på vem som köpt vad.


Du ärver inte din sambo. Vägrar sälja huset vid skilsmässa , vad gör man? Om din sambo vägrar sälja lägenheten eller huset vid en separation så har du lagen på din sida att göra en tvångsförsäljning. Enligt samäganderättslagen så kan du ansöka hos tingsrätten för att få till en försäljning via offentlig auktionsförfarande. Men det finns undantag.


Vem som får bo kvar efter en bodelning vid skilsmässa , separation och dödsfall är inte enbart en hyresrättslig fråga, utan även familjerättsliga regler spelar in. Hyresvärden måste exempelvis acceptera en hyresgäst som fått sig kontraktet tilldelat efter en bodelning eller när hyrestagaren avlidit. Om ett par med två barn som bor i hus bestämmer sig för att skilja sig, vem får då huset om båda vill ha det?


Vem får huset vid skilsmässa

Förutsätter detta att man måste ha råd att lösa ut den andra eller kan man få överta huset ändå? Har för mig att jag läst någonstans att störst behov av boendet vinner, men det kanske inte stämmer i detta fall. Vid bodelningen bestäms vem som ska behålla den gemensamma bostaden och bohaget. Den som bäst behöver bostaden och bohaget har rätt att få dem på sin lott.


För det mesta blir det den som barnen ska bo hos. Bodelning kan göras vid en skilsmässa , när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad.


En uppdelning av alla tillgångar och skulder ska göras efter man räknat ut giftorättsandelen. Det är vid denna uppdelning man delar upp sakerna som finns och bestämmer vem som ska få bilen, huset och andra ägodelar. Genom fördelningen ska vardera make få saker till ett värde som motsvarar sin giftorättsandel.


Den av makarna som har störst behov av bostaden och bohaget har ofta rätt att få behålla den. Det har då ingen betydelse vem som äger den eller vem som står på hyreskontraktet. Den som har vårdnaden om eventuella barn anses i princip alltid ha störst behov.


Vem får huset vid skilsmässa

Detta händer med hus och bolån vid skilsmässa När ni går skilda vägar och ska ta hand om hus - och bohagsfrågan kan detta delas upp i olika steg. Det normala är att du först ansöker om äktenskapsskillna sedan hanterar du bodelningsfrågorna. Nya personbevis måste lämnas tillsammans med fullföljandet. Skilsmässan kommer att gå igenom även om ni fortfarande inte är överens då. Om ni inte fullföljer skilsmässan efter betänketiden kommer ni att fortsätta vara gifta.


Om vi senare skulle få barn, vem har rätt till lägenheten vid en eventuell separation? Den andra frågan är helt enkelt om min sambo får del i ägandet automatiskt om hon tilldöms besittningsrätt av bostadsrätten eller om hon måste köpa den till fullt marknadsvärde av mig? Vid en separation har en sambo rätt att begära bodelning. Vem får huset vid en eventuell skilsmässa ? Min syster är att skiljas och skulle vilja bo i lägenheten. Lånet gavs ut sin tid på båda.


Vem behåller kontraktet vid en separation, eller om den ena partnern dör? Och får man lov att lämna kontraktet till sina barn om man avlider? Hyresgästföreningens jurist Susanna Skogsberg reder ut.


Mot bakgrund av bostadsbristen i Sverige är det inte sällan som båda makar väldigt gärna vill behålla bostaden efter att skilsmässan är klar. Vem av makarna som ska få behålla lägenheten avgörs av vem som har det största behovet av den. Det finns olika faktorer som påverkar bedömningen av vem som har störst behov. Vid en skilsmässa sätter bodelningsavtalet punkt för er ekonomiska förbindelse rent juridiskt och redogör vem som ska ha vad.


Ofta kräver banken ett bodelningsavtal för att ni, var och en för sig, ska ha möjlighet att ta nya bolån. Så här går ni tillväga. Ni listar, var och en för sig, er egendom och drar av eventuella skulder. Vid delningen har varje make rätt att i första hand få sin egendom på sin lott.


Den make som har störst behov av att få bo kvar i den gemensamma bostaden har rätt att överta både den och bohaget mot avräkning på sin lott och eventuell ersättning i pengar till den andre maken. Han äger gården och där är vi överens. Jag har inte fått lov att komma till gården efter att jag blev ombedd att flytta och man har upplyst mig om att de kan åberopa hemfridsbrott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg