fredag 6 november 2020

Vilka talar romani chib

Shoppa varumärket till kampanjpris idag! Aktuella kampanjer Hemelektronik! Design meubels en accessoires van Tala en anderen topproducenten online.


Vilka talar romani chib

Språket som har ett flertal dialekter talas av romer och resandefolk. Romani talas i många länder över hela världen. Det romska språket, romanés eller romani chib , finns i olika dialekter. Språkets ursprung är fortfarande synligt, då det är ett indoeuropeiskt språk som är besläktat med sanskrit. Romerna har genom sitt språk lämnat spår efter sig i de olika världsspråken och därför känner många igen romska ord från sitt eget språk.


Romska, romanès, romani , romani chib , čhib eller šib – det finns många sätt att skriva och uttala namnet på detta språk som i många olika dialekter talas på många håll runtom i Sverige. Kanske ordet fika lånades till knallespråket månsing från hindi via romska. Detsamma gäller äldre som bor utanför förvaltningsområdena om kommunen har tillgång till personal som kan språken finska, jiddisch, meänkieli, romani chib eller samiska. Romska har influerats av många olika språk. Men det finns också spår av romani chib hos andra språk.


Visste du till exempel att följande slang- och vardagsord i svenskan har romskt ursprung: tjej, haja (förstå), lattjo (kul, lustig) och jycke (hund). Romerna i Sverige är idag bofasta, de är inte längre kringresande och bor heller inte längre i vagnar och tält. De flesta romer talar språket romanes eller romani chib , som är ett officiellt minoritetsspråk i Sverige.


Romer har ingen egen skriftlig kulturell tradition. Romer är den enda stora folkgrupp i Europa som saknar skriftlig tradition. Det finns många romska grupper som skiljer sig i kultur och dialekter. Talar du samiska, finska, meänkieli, jiddisch eller romani chib ? Här får du veta vilka språkliga rättigheter du har och vilka krav du kan ställa på oss.


Vilka talar romani chib

En historisk resa om uppkomsten av ett av Sveriges officiella minoritetsspråk. Vi möter också människor som delar med sig av historier om utanförskap och det förtryck som mött romska grupper i Sverige genom tiderna. Rom - betyder människa på romani chib. Många resande talar ett språk som kallas svensk romani , även kallat scandoromani som är en varietet av romani chib. Språket har varit hemligt för icke-resande, och många resande har glömt sitt språk.


I Sverige finns fem större romska grupper. Vilka rättigheter du har beror på vilket av språken du talar , eftersom några av språken har ett förstärkt skydd. Gemensamt för finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska är dock att det allmänna – verksamheter som drivs av staten eller av kommuner och landsting – har ett särskilt ansvar för att skydda och främja. Hur många i Sverige pratar romani chib ? Miro rakkrar romani – Jag talar romani – Lärobok i modersmål för resande i Sverige.


Denna bok är utvecklad inom det utvecklingsarbete som bedrivs av Myndigheten för skolutveckling för undervisning av elever som tillhör de nationella minoriteterna. Boken är avsedd för dem som vill utveckla sin språkfärdighet i detta modersmål. De olika varieteterna är ömsesidigt begripliga i mycket skiftande grad. De indiska delarna är dock centrala i såväl DNA som språk.


I romers DNA och romani chib kan man inte bara följa vägen till Europa utan även se hur man spridit sig här. Reglerna skiljer sig åt för de nationella minoritetsspråken och det finns inte samma krav som för övriga modersmål. De nationella minoritetsspråken är finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska.


Vilka talar romani chib

Huvudmannen är skyldig att anordna undervisning i dessa språk om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg