onsdag 12 augusti 2020

Värdering av lösöre vid bodelning

På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Utgångspunkten för värdering brukar vara att förhålla sig till marknadsvärdet. Vilket sker genom en objektiv bedömning). Dock när det gäller inre lösöre skulle värdet ibland kunna bli mycket lågt om man utgick ifrån marknadsvärdet.


Vid värdering av åker och betesmark vägs läge, dränering, ogrästryck och jordklass in.

Ligger gården inom ett starkt och expansivt jordbruksområde är detta ytterligare en positiv faktor. Generellt vid värdering av ett boende pratar man om läge, läge, läge. Hur redogöra för lösöre vid bodelning ? Hur detaljerad ska man vara när man redogör för lösöre vid en bodelning. Elisabeth Kolosh AB utför värderingar av möbler, antikviteter, designföremål, konst och övrigt lösöre.


Jag är opartisk förordnad värderingsman utsedd av Sveriges Handelskamrar och kan upprätta besiktnings- och värderingsutlåtanden inför bl. Vid uppdelning av “vanligt” lösöre gäller annars sunt förnuft och att man försöker vara schyssta mot varandra men är man oense kan man tillsätta en bodelningsman.

Lite frågor av mer generell karaktär: 1. Vad räknar man med vid en bodelning i form av lösöre – inventarium, möbler, verktyg, instrument m. Hej jag är mitt uppe i en bodelning med min förra fru. Vi har hållit på i 3år och varit hos en bodelningsförrättare men hon har undanhållit sitt aktiebolag så bodelningen överklagades och kom upp i tingsrätten där domen blev att firman skulle tas upp och värderas. Nu överklagade hon till hovrätten. Så är fallet vid värdering av bilar, båtar etc.


När det gäller inre lösöre skulle dock värdet bli mycket lågt om man utgick ifrån marknadsvärdet. Det vanligaste är att man här istället utgår från bruksvärdet. En bodelning ska göras antingen vid skilsmässa eller då en av makarna dör, alltså när ett äktenskap upphör.


Bodelning vid skilsmässa eller separation. Exempel: Makarna har fått en servis i bröllopspresent. Den kanske inte skulle vara värd så mycket vid en eventuell försäljning men den betyder mycket för dem båda. Detta kan då tas med i beräkningen och höja dess värde vid värderingen. Lösöre : värdera allt.


Jag VILL dessutom bli av med huset då det är renoveringar för minst 100.

Vid export, omvänd skattskyldighet och vid omsättning av nya transportmedel m. Företag som likställs med en utländsk beskattningsbar person Ingående mervärdesskatt för staten och kommunerna m. Välj försäkringsbelopp för ditt lösöre. När du tecknar en hemförsäkring måste du som regel uppge ett försäkringsbelopp för ditt lösöre. Det ska motsvara det sammanlagda värdet av alla dina tillhörigheter och blir den högsta ersättning du kan få om hela hemmet förstörs vid till exempel en brand.


Genom upprättande av äktenskapsförord makar emellan kan makarna avtala att alla eller vissa tillgångar istället skall ha karaktären av ”enskild egendom” vilket innebär att dessa tillgångar inte blir föremål för bodelning. När två makar eller sambor går skilda vägar innebär separationen att saker måste delas upp mellan dem, detta kallas bodelning. Vem betalar för värderingar vid en bouppteckning?


Min svärfar avled för ett tag sedan och förutom hustrun finns det gemensamma barn samt ett särkullbarn (svärfars).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg