tisdag 4 augusti 2020

Våld mot kvinnor i världen

Mäns våld mot kvinnor förekommer över hela världen och inom alla kulturer. Våld mot kvinnor betraktades länge som en privat angelägenhet. De senaste decennierna har denna syn förändrats i grunden.


Ett aktivt arbete för att bekämpa våld mot kvinnor har bedrivits inom det internationella samfundet i flera årtionden och det har resulterat i en lång rad dokument av olika rang. Här kan du läsa en sammanfattning av FN:s arbete för att bekämpa våld mot kvinnor och för att ge våldsutsatta kvinnor stöd.

Faktum är att var tredje kvinna i världen utsätts för våld eller sexuellt våld någon gång under sin livstid. Kvinna till Kvinna jobbar varje dag för att ändra på det. UNICEF, till en inter­nationell konferens om kvinnor i Beijing, Kina.


Vid konferensen antogs en handlings­plan för avskaffandet av diskrimi­nering och våld mot kvinnor. Men siffran är sannolikt betydligt högre än så. Men vi tar avstamp i Åsas arbete på ambassaden. När det gäller våld mot kvinnor är läget i Kenya likadant som här, våld mot kvinnor är ett stort problem i båda länderna säger Åsa.


Om man jämför statistiken mellan Finland och Kenya så ser man att våld i parförhållanden tyvärr är rätt vanligt förekommande i båda länderna.

Våldet mot kvinnor är enligt UN Women både ett folkhälsoproblem och en kränkning av de mänskliga rättigheterna. För att bekämpa detta har bland annat Kvinnokonventionen och FN:s deklaration om avskaffande av våld mot kvinnor tagits fram, men det är alltså fortfarande en lång väg kvar. Av världens fattigaste är runt procent kvinnor , mestadelen av dessa försörjer sig på jordbruk. Diskriminering och våld mot kvinnor är ett stort globalt problem och ett hinder för utveckling.


Miljontals kvinnor Iever i länder där våld mot kvinnor inte är ett brott och i alltför många fall leder våldet till att kvinnor och flickor mister sina liv. Våldet mot närstående kvinnor och barn är utbrett och förekommer i alla länder, Sverige är inget undantag. Under år har 2kvinnor blivit dödade av en partner eller expartner. Orange Day uppmärksammas runt om i världen under måndagen.


Vi vill öka medvetenheten hos invånarna kring våld mot kvinnor och våld i ungas relationer. Jenny Helin, samordnare för våld i nära relation i stadsdelsförvaltningen i Angered. I och utanför hemmet, i krig och fredstid blir kvinnor misshandlade, våldtagna, könsstympade och dödade. Det sker även i Göteborg.


I vissa länder är diskriminering av kvinnor inskriven i lagen. I krig och konflikter ökar våldet överallt i samhället – även mäns våld mot kvinnor. FN:s generalförsam-ling att göra den november till en internationell dag för avskaffande av våld mot kvinnor.


Miljoner kvinnor utsätts för våld varje dag. Skillnaden beror främst på att det är en större andel bland kvinnor än män som uppger att de utsattes för sexualbrott och trakasserier.

En av tre kvinnor i världen utsätts under sin livstid för psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld. Oavsett om det är hemma, i offentliga miljöer eller under krig är våld mot kvinnor en kränkning av de mänskliga rättigheterna. Stöd UN Womens arbete för att stoppa våld mot kvinnor. För drygt femton år sedan genomförde vi en omfångsstudie om mäns våld mot kvinnor i Sverige, Slagen dam.


Erfarenheter av våld och andra övergrepp framstod då och nu som utbredda för kvinnor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg