tisdag 18 augusti 2020

Ultraljud farligt

Via ultraljud och elterapi ökas genomblödningen vid alla inflammationer. Förloppet går i regel mycket snabbt. Statens beredning för medicinsk utvärdering skriver i sin broschyr ” Ultraljud under graviditeten” att Ultraljud inte anses vara farligt.


Det finns i dag inga vetenskapliga belägg för att rutinmässiga ultraljudsundersökningar medför en biologisk risk för vare sig mor eller foster. Med hjälp av ultraljud går det bland annat att avgöra storlek, ålder, hälsa och eventuell förekomst av skador.

Alla gravida erbjuds i dag en undersökning med ultraljud i graviditetsvecka 17–20. Ultraljud på foster ska bara utföras av legitimerad personal, väl utbildad och tränad inom ultraljudsdiagnostik. Ultraljud ska inte användas för att ta bilder och spela in filmer av fostret, av någon annan anledning än medicinsk. Vi har av olika anledningar gjort ultraljud fram tills nu, första två var i v. Vi fick inte veta könet på barnet på RUL eftersom bebisen låg konstigt.


Därför har vi bokat in ett privat könsultraljud. Vi överväger starkt att avboka tiden eftersom det känns som att vi har gjort för många ultraljud.

Onödiga ultraljud kan innebära risker för foster. Det menar Strålskyddsmyndigheten som nu har skickat brev till mödravårdscentraler runt om i landet där de vill att barnmorskor ska avråda föräldrar från att göra ultraljud annat än i medicinska syften. Under 70-talet började ultraljud användas rutinmässigt i samband med undersökning av foster. Ultraljudsmetoden fick snabbt ett stort genomslag, eftersom den var enkel, smärtfri och gav mycket information om fostret, bland annat om fostrets kön och eventuella missbildningar.


För säkerhets skull ska man därför undvika onödiga ultraljud och försöka använda så låg energi som möjligt på de ultraljud som görs. Vad jag kan se så står det ingenstans i artikeln att man kommit på att ultraljud skulle vara farliga utan man manar bara till viss försiktighet med tanke på att det skulle kunna finnas. Ultraljudsundersökning kan till exempel användas för att ta reda på vilken sjukdom du har eller för att se hur en behandling har fungerat. Onödigt ultraljud kan skada fostret Allt fler köper bilder på sina ofödda barn och filmer där de kan se sin bebis sparka i magen.


Men forskare är skeptiska till att göra ultraljudsundersökningar för nöjes skull. Ultraljud kan även användas vid undersökning av andra delar av kroppen, till exempel via kroppens naturliga öppningar, såsom munnen och slidan. Man ska inte använda ultraljud på det viset, bara om det finns en medicinsk indikation.


Det är inget lagbrott om man bryter mot våra regler, men det måste finnas en försiktighetsprincip när det handlar om ett foster, säger strålskyddsexperten Torsten Cederlund. Han befarar att allmänheten uppfattar ultraljud som helt riskfri. Min mamma hörde på radion idag.


Vi var nere i Gardasjön på semester.

Under en middag kände jag att hjärtat började slå en massa extraslag. Jag vet att det inte är farligt så jag brydde mig inte så mycket om det. Dagarna efter hoppade hjärtat ännu mer. Jag var inte stressa vi cyklade och jag mådde toppen. Den utgör en mindre del, bara av all kvinnlig cancer, men drabbar dock cirka 1. Varför gör man ultraljud på hundar egentligen, för att man är nyfiken eller för att man måste det av medicinska skäl?


Om svaret är av medicinska skäl så kan jag förstå er men annars tycker jag att ni skall låta bli att ultra era tikar. Finns någon oro ska man kontakta sin barnmorska som vet vad som behöver göras när och dessutom kan tolka informationen från ett eventuellt ultraljud. Riskerna är dessutom svåra att överblicka, inte minst för en lekman. Själv skulle hon aldrig utsätta sig eller sitt barn för risker hon inte kan bedöma. En obehaglig sida hos joniserande strålning är att du i allmänhet inte direkt känner av en farlig dos.


Det till skillnad från icke-joniserande strålning där direkt farliga doser oftast känns som värme. Det klassiska exemplet är ju solsken. Eller om du står för nära en brasa eller en tillräckligt stark radiosändare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg