måndag 13 april 2020

Vårdnad barn 12 år

Tidigare fanns i kap. FB en regel som stadgade att domar inte fick verkställas i strid med ett barns vilja om barnet hade fyllt år , om rätten ej fann det nödvändigt av hänsyn till barnets bästa. Med stöd av denna regel hävdades ofta att barnets önskemål om sin vårdnad , skulle respekteras från det att barnet fyllt år. Att ha vårdnaden om ett barn betyder att ha det rättsliga ansvaret för barnets person.


Föräldrar kan ha gemensam vårdnad även om barnet bor mest hos en av föräldrarna.

Den rättsliga vårdnaden innefattar rätten att bestämma över barnets angelägenheter samt att ha barnet hos sig och att bestämma var barnet ska bo. Vårdnad och förmyndare Barn under år. Den som har vårdnaden om ett barn ska se till.


I praktiken finns det rättsfall på att barn under år har fått sin vilja igenom likväl som det finns rättsfall på att barn betydligt över år inte fått det! Det finns olika åsikter om hur lätt det är att få gemensam vårdnad mot den andra förälderns vilja. Barnavårdsnämnden skulle omhänderta barnet för samhällsvård om de förebyggande åtgärderna inte hade medfört rättelse eller bedömdes gagnlösa.


Ett barn står under någons vårdnad fram till 18­årsdagen.

Om ni som är föräldrar är gifta med varandra har ni gemen­ sam vårdnad om barnet. Gemensam vårdnad innebär inte att barnet måste bo lika mycket hos båda er föräldrar. Många föräldrar låter barnen bo växelvis. Det kan till exempel vara varannan vecka eller med kortare intervaller om barnen är yngre än tre-fyra år. Växelvis boende passar en del barn , medan det är bättre för andra att bo mest hos den ena.


Barnet får ingen lagstadgad rättighet att bestämma vart det ska bo när det fyllt år , varken när föräldrarna har gemensam eller enskild vårdnad. Det finns i praxis en del domar som har grundat en tanke om att barnet har en rättighet att bestämma vart det vill bo när det fyllt år , men det är snarare en utgångspunkt. Hur länge barnet får barnbidrag beror på när barnet fyller år. Om ditt barn fyller år under januari – juni Du får alltså ingen utbetalning av barnbidrag eller studiebidrag för juli och augusti från och med det år barnet fyller år. Alla barn under år ska stå under en eller två vuxna personers vårdnad.


Det är oftast barnets föräldrar, eller en av dem, som har vårdnaden om barnet. Detta kan emellertid göras först efter att barnet fyllt år eftersom barnet måste lämna sitt medgivande. Om barnet är under år måste domstolen fastställa faderskapet, d. Olika rekommendationer gäller dock för olika åldrar. Barn under år ska helst inte ha växelvis boende och barn som är år och äldre har exempelvis större möjlighet att påverka beslutet om vårdnad.


Kontakta oss om du vill veta mer om hur barnens ålder påverkar processen.

Jag vet av erfarenhet! Det sägs att vid år så kan barnen själva avgöra var dom vill bo,fö om det kommer till samarbetssamtal o sånt så lyssnar dom till barnet o inte vad mamma o pappa tycker o känner! Vi stödjer mamma, pappa och anhöriga i frågor kring en vårdnadstvist - vårdnad , boende och umgänge.


Vi driver även opinion om vårdnadstvister. I syfte att utreda barnets önskemål och åsikt kan barnet höras personligen i domstol, om det behövs för att ärendet ska kunna avgöras och barnet ber om det eller ger sitt samtycke till det. Underhållsskyldigheten upphör när barnet fyller arton år. Går barnet i skolan efter denna tidpunkt, är föräldrarna underhållsskyldiga under den tid som skolgången pågår, dock längst till dess att barnet fyller tjugoett år.


Om ett barn bor hos den ena av föräldrarna ska den andra föräldern betala underhållsbidrag. Blankett för medgivande finns här på webben, och den finns också på din lokala passexpedition. Medgivandet behövs även om barnet redan har ett giltigt pass eller nationellt id-kort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg