fredag 16 oktober 2020

Våld i nära relationer statistik 2015

Begreppet i nära relation specificerades till är eller har varit gift, sambo eller har gemensamma barn. Efter bytet har antalet registrerade anmälda misshandelsbrott i nära relation minskat. Definition av våld och utsatthet i nära relationer.


Våld i nära relationer är ofta ett mönster av handlingar som kan vara allt ifrån subtila handlingar till grova brott. Mer konkret är det allt ifrån att bli förlöjligad till att utsättas för våldtäkt eller allvarliga hot. Flera studier har genomförts i Sverige och i Norden för att kartlägga hur vanligt våld i nära relationer är.

Våld – handbok om socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens arbete med våld i nära relationer kan vara ett stöd för socialtjänsten och hälso- och sjukvården. Kunskapsstödet tar upp lagstiftning och förarbeten samt kunskap baserad på forskning och erfarenheter från verksamheterna. Den omfattar allt våld i nära relationer och såväl personer som är utsatta för våld , utövar våld samt barn som bevittnat våld. Det övergripande målet för arbetet mot våld i nära. Dödligt våld utgör den mest extrema formen av mäns våld mot kvinnor.


Den största bakomliggande förklaringen till våldet är mannens kontrollbehov över kvinnan, vilket blir tydligt då fler än hälften av brotten begås i samband med separation. Omkring procent av det dödliga våldet mot kvinnor i nära relationer sker inomhus. Barnombudsmannen har träffat barn och ungdomar som upplevt våld i nära relationer.


De har erfarenhet av att leva i familjer med hedersnormer, av sexuella övergrepp, av att själva bli misshandlade och att bevittna våld.

Ett genomgående tema i deras berättelser är att våldet kunde pågå väldigt länge utan att upptäckas. Det förekommer oavsett klass, etnicitet, kulturell eller religiös bakgrun funktionsnedsättning, ålder eller sexuell läggning. Det förekommer att kvinnor misshandlar män, men den överväldigande majoriteten utgörs av mäns våld mot kvinnor. Detta är procent fler än året innan.


Av offren för familjevåld och våld i nära relationer var 6procent kvinnor. När en kvinna dödas av nuvarande eller tidigare partner är det ofta kulmen på en lång period av våld och hot. Nära hälften av brotten har föregåtts av anmälningar till polisen.


Våld mot kvinnor med funktionsnedsättning. Kvinnor med funktionsnedsättning utsätts för våld i minst lika hög grad som andra kvinnor, visar forskning. Begreppet våld i nära relationer omfattar alla övergrepp som är kriminaliserade enligt den straffrättsliga lagstiftningens förbud mot våld mot enskilda personer, exempelvis misshandel, sexuella övergrepp, dråp och mord. De flesta studier om våld i nära relationer har fokuserat på heterosexuella relationer.


Kvinnorna är mer utsatta för allvarligt fysiskt våld av sin partner än männen, ofta strax under procent bland kvinnorna och någon procent bland männen i ett livstidsperspektiv. Titel Barn som upplever våld i nära relation – en intervjustudie ur behandlares perspektiv Engelsk titel Child abuse – children growing up with domestic violence. I Markus Öhrns arbete som för första gången presenteras i Sverige undersöker han mekanismerna och brutaliteten i våld i nära relationer i en fem timmar lång performance utan dialog.


All statistik som hör till Öppna jämförelser finns i verktyget Jämföraren i webbtjänsten Kolada. Klicka på länken nedan och skriv din kommuns namn. En del funktionsnedsättningar innebär svårigheter att förstå och göra sig förstådd.


Våld är varje handling riktad mot en annan person som genom denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker, får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från att göra något den vill”(Per Isdal, ATV Norge).

Det kan innebära att de inte blir trodda när de försöker berätta om övergreppen eller att de inte förstår att de blivit utsatta för brott. Vårt fokus är att berätta om kvinnorna, och att beskriva misstag och systemfel som lett fram till deras död. Vi utgår från kriminellt dödligt våld mot kvinnor i nära relation och sorterar ut de relevanta fallen. Vi läser domar, förundersökningar och andra dokument och talar med kvinnornas anhöriga.


Välkommen till Våldinärarelationer. Den är ett samarbete mellan VKV, Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer och Dialoga, Göteborg Stads kompetenscentrum om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg