torsdag 11 juni 2020

Tvångssyndrom symtom

Du som har tvångssyndrom har ofta både tvångstankar och tvångshandlingar men du kan också enbart ha tvångstankar. Det är vanligt att få de första symtomen på tvångssyndrom som barn eller tonåring. Vid tvångssyndrom kan du vara väldigt upptagen av tvångstankarna. En tvångstanke är en påträngande tanke eller impuls som upplevs som skrämmande och obehaglig.


Med det finns vissa tendenser som brukar tas upp när symtom , förknippade med tvångssyndrom , är uppe för diskussion.

Att leva med tvångssyndrom , så kallad OC kan vara väldigt jobbigt. Tvångssyndrom - symtom. Med inspiration från Time Magazine listar vi fem vanliga symptom som du bör hålla koll på. När störningen har utvecklats är det vanligt att symtomen uppträder i varierande omfattning i flera år eller årtionden.


Hos äldre personen uppträder tvångssyndrom oftast periodvis. Symtomen kan vara likadana år efter år eller gradvis förvärras. Detta eftersom du har vid hypokondri tvångsmässiga tankar om att du är allvarligt sjuk och att du regelbundet undersöker din kropp och letar efter symptom.


Du kan dock ha tvångssyndrom utan att ha hypokondri.

Det finns viss komorbiditet mellan tvångssyndrom och Tourettes syndrom samt mellan tvångssyndrom och generaliserat ångestsyndrom. Prognosen för obehandlat tvångssyndrom är mycket dålig, hos endast tjugo procent försvinner syndromet spontant. Resultatet av beteendeterapin varierar från barn till barn. Barn med milda till måttliga tvångssyndrom verkar ha störst nytta av den psykologiska behandlingen, särskilt de som är högt motiverade att bekämpa symtomen. Läkemedelsbehandling är inte aktuellt förrän i sjuårsåldern.


Man har funnit lätta symtom hos 14– av befolkningen. Många har tendenser till tvångstankar och tvångshandlingar. För omkring trettio procent av dessa kan tillståndet vara svårt med omfattande och varaktiga symtom. Vid utebliven adekvat behandling finns risk för successiv försämring med ytterligare funktionsnedsättning, längre varaktighet samt ökad risk för suicidhandlingar.


OCD är en annan benämning på detta syndrom. De flesta som får behandling för tvångssyndrom mår bättre och kan hantera om de skulle ha kvar lite av symtomen. I slutet av din behandling tar vi tillsammans fram en plan för att minska risken för att du ska börja må sämre igen. För att vi ska veta att din behandling hjälper får du göra regelbundna uppföljningar. Här nedan kan du läsa mer om symtom vid OCD och tvång.


I början är symtomen ofta begränsade men kan öka efter hand. OCD kan ge sig uttryck på olika sätt. En person med tvångssyndrom kan ha perioder när symtomen lättar och åtminstone hälften av barn med tvångssyndrom kommer att bli helt besvärsfria.

Men det är ovanligt att någon som haft ett långvarigt tvångssyndrom i vuxen ålder blir helt besvärsfri. För att skatta symtom och mäta förändring över tid kan man användaY-BOCS (Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale). Den är inte diagnostisk. Skalan finns både som bedömar- och som själv- skattningsskala. Suicidriskbedömning bör göras med en klinisk bedömning kompletterad med en strukturerad intervju.


Sjukdomen kan ge en mängd olika symtom inom det neuropsykiatriska området. Utbrottet kommer abrupt och på barn, före puberteten. Och barnet bär på streptokocker. Detta test är designat för att ge dig en indikation om du visar symtom som liknar dem vid tvångstankar.


Det innehåller frågor och tar inte mer än - minuter. Svara så sanningsenligt som möjligt, välj det svaret som passar bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg